Owoce odmiany Madano F1:

  • malinowe, lekko spłaszczone, delikatnie żebrowane, mięsiste,
  • osiągają rozmiar BB/BBB, 170-210 g (na początku sezonu powyżej 250 g),
  • mają bardzo wyrównanym rozmiar i kształt, dzięki czemu możliwy jest zbiór bez sortowania,
  • ładna szypułka,
  • dobra trwałość i jakość pozbiorcza utrzymująca się nawet do kilku tygodni,
  • zebrane są w kształtne grona,
  • odporne na występowanie suchej zgnilizny wierzchołków owoców oraz plam spowodowanych intensywnym nasłonecznieniem.

Roślina pomidora Madano F1:

  • typ generatywny, otwarty pokrój, jednocześnie krótka,
  • ma krótkie, horyzontalne ułożone liście,
  • rośnie idealnie prosto przy sznurku,
  • bardzo dobre wiązanie owoców,
  • odmiana bardzo plenna, wyrównany plon.

Odporności

HR: For / Pst / ToMV: 0-2 / TMV: 0 / Fol: 0-2  / Vd / Ff: A-E    

Źródło: Syngenta

SYMBOLE ODPORNOŚCI:

  • ToMV (Tomato mosaic tobamovirus) – Mozaika pomidora
  • TSWV (Tomato spotted wilt tospovirus) – Brązowa plamistość liści pomidora
  • Fol: 0,1,2 (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici rasy 0,1,2) – Fuzarioza pomidora
  • For (Fusarium oxysporum f.sp. radicis–lycopersici) – Fuzaryjna zgorzel szyjki i podstawy łodygi
  • Ff: A,B,C,D,E (Fulvia fulva ex. Cladosporium fulvum rasy A,B,C,D,E) – Brunatna plamistość liści pomidora
  • On (Oidium neolycopersici) – Mączniak prawdziwy
  • Pi (Phytophthora infestans) – Zaraza ziemniaka
  • Pl (Pyrenochaeta lycopersici) – Korkowatość korzeni
  • Va,Vd (Verticilium spp.) – Werticilioza pomidora
  • Sbl (Semphylium botryosum f.sp. lycopersici) – Septorioza pomidora
  • Ss (Stemphylium solani) – Srebrzystość liści
  • Ma*, Mi*, Mj* (Meloidogyne spp.) – Nicienie(*) Stopień odporności warunkowanej tym genem może być obniżony lub całkowicie zniwelowany przy temperaturze równej lub wyższej od 28°C, szczególnie w glebach bardzo silnie zainfekowanych nicieniami.
  • HR – wysoki poziom odporności ; IR – średni poziom odporności