Rok: 2024

Targi Sadownictwa i Warzywnictwa to największa w kraju branżowa wystawa rozwiązań dla producentów warzyw i owoców. Towarzyszą jej specjalistyczne konferencje z udziałem cenionych ekspertów z Polski i zagranicy. Dzięki temu uczestnicy wydarzenia 22 i 23 stycznia w Targach Kielce poznają najnowsze doświadczenia i praktyki oraz innowacyjne technologie. Czytaj dalej

Kolorowe kalafiory stają się coraz bardziej popularne ze względu na swoje żywe wybarwienie i przez to unikatowy wygląd. Podczas gdy kalafior naturalnie występuje w odcieniach bieli i zieleni, naukowcy-hodowcy opracowali metody tworzenia odmian o innych barwach – fioletowej, pomarańczowej i żółtej Proces tworzenia „kolorowego” kalafiora obejmuje połączenie nauki, starannej hodowli i technik uprawy. Wybarwienie nie jest efektem [...] Czytaj dalej

Ekologiczna produkcja roślinna to metoda uprawy roślin, która kładzie nacisk na zrównoważony rozwój, zdrowie gleby i ochronę środowiska. Obejmuje wykorzystanie naturalnych procesów i substancji, które minimalizują negatywny wpływ na ekosystemy. Duże doświadczenie w produkcji ekologicznej warzyw ma Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach (InHort). Temat był omawiamy podczas niedawnej konferencji „Innowacje w ekologicznej produkcji”. Czytaj dalej

W Cieszycach na Dolnym Śląsku, u Państwa Mai i Pawła Rytelewskich w Folwarku Solna, 18 października zostało zorganizowane kameralne spotkanie dla producentów, którzy interesują się uprawą buraka ćwikłowego. Jego produkcja z roku na rok rośnie w różnych rejonach kraju, także na Dolnym Śląsku (gdzie nie ma długoletnich tradycji uprawy warzyw). Spotkanie zorganizowały firmy PNOS Ożarów Mazowiecki, KWS Vegetables (Pop Vriend [...] Czytaj dalej

Prowadząc działalność rolniczą w Polsce, trzeba spełnić szereg wymagań i formalności, zgodnych z obowiązującymi przepisami prawa. Jednym z nich jest posiadanie obowiązkowych ubezpieczeń na wypadek nieprzewidzianych zdarzeń. Zastanawiasz się, które z nich trzeba wykupić, a które są rozszerzeniem ochrony? Sprawdź, jak wygląda ubezpieczenie rolnicze w praktyce. Czytaj dalej

Globalny rynek marchwi odnotowuje znaczny wzrost. Jest on napędzany m.in. przez rosnącą świadomość zdrowotną konsumentów i rosnącym popytem na produkty ekologiczne. Marchew stała się podstawą wielu diet na całym świecie. Zgodnie z najnowszymi analizami rynkowymi*, oczekuje się, że rynek marchwi odnotuje znaczny skumulowany roczny wskaźnik wzrostu (ang. compound annual growth rate - CAGR) w ciągu najbliższych pięciu lat, odzwierciedlając silny popyt w różnych regionach. Czytaj dalej

Według danych GUS w Polsce w 2023 r powierzchnia uprawy kukurydzy cukrowej wynosiła około 14 000 ha. Zbiory kolb wynoszą około 150 tys. ton. (dane z 2021 r.). Produkowana jest ona głównie na zaopatrzenie zakładów przetwórczych (puszki, mrożenie), niewielka ilość kierowana jest na rynek warzyw świeżych. Uprawie tego warzywa poświęcone było wrześniowe spotkanie w Starym Radziejowie Kolonii, pod hasłem Ogólnopolskim Dzień [...] Czytaj dalej

Nowa, wczesna odmiana ogórka pod numerem DRCB6071 w tym sezonie była ona już drugi rok w próbach, w różnych miejscach Polski, zarówno na południu jak i na północy, w rejonie Grudziądza. Odmiana ta bardzo dobrze radzi sobie w wiosennej uprawie, nawet przy bardzo wczesnych terminach sadzenia – pod koniec grudnia. Czytaj dalej

W grupie odmian ogórka z odpornością na wirus zielonej mozaiki ogórka (Cucumber green mottle mosaic virus – CGMMV) firma Enza Zaden wprowadza nową propozycję – pod numerem E23M.2452 F1 Czytaj dalej

Gościem specjalnym warsztatów polowych zorganizowanych przez firmę Rijk Zwaan w Naborówcu był Piotr Borczyński, doradca ogrodniczy z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Udzielił on kilku wskazówek na temat radzenia sobie z zagrożeniami jakie występują w uprawach kalafiorów. Czytaj dalej

Na zakupy