Moda na dynie Hokkaido

W ostatnim czasie bardzo dużą popularnością cieszy się dynia w typie Hokkaido. Jest obecna już we wszystkich kanałach sprzedaży. Konsumenci cenią je za kompaktową wielkość, intensywny kolor i wyjątkowy smak. Są pewne standardowe odmiany w tym typie, którymi interesują się producenci. Zwracają uwagę zarówno na łatwość i opłacalność uprawy, jak i na jakość owoców, aby można było je łatwo sprzedać.

Jak informowała pani Beata, największym zainteresowaniem w tej grupie cieszą się dwie odmiany. Pierwsza z nich to Amoro F1 z Argenty, a druga Flexi Kuri F1 z Enzy. Ale w tym typie na rynek wchodzą także inne, także bardzo ciekawe propozycje – Uchiki Kuri F1, Kaori Kuri F1 czy Ambermax F1.

Rośnie popularność dyń, m.in. typu Hokkaido (Amoro F1, fot. Argenta Seeds)

– Amoro jest wybiera ze względu na plon i na wczesność. Amoro jest to dynia niepłożąca i dlatego jej nasadzenie można zrobić w dużym zagęszczeniu, nawet do 12 tysięcy na hektar, chociaż 10 tysięcy sztuk to jest optymalne zagęszczenie. Przy założeniu systemu nawodnienia, przy dobrym nawożeniu, można zebrać naprawdę duży plon. Są producenci, którzy potrafili w ubiegłym roku zebrać nawet 10 owoców z rośliny! – przekazała Pani Magdalena.

ArgentaSeeds_7-2025_620x400_dyniaArgentaSeeds_7-2025_620x400_dynia

Flexi Kuri F1 to druga pod względem popularności odmiana w rejonie Potworowa i Przytyka. Producenci sadzą ją ze względu na to, że jest też bardzo plenna oraz można ją długo przechować. Owoce dojrzewają już po ok. 90–95 dniach, co pozwala na wczesny zbiór i uzyskanie wyższych cen rynkowych. Dodatkowo dobra trwałość pozbiorcza sprawia, że można je przechowywać nawet do stycznia i zapewnić sobie długą podaż na rynku. W przypadku odmiany Flexi Kuri F1 zagęszczenie jest nieco mniejsze na hektar, bo jest to odmiana bardziej płożąca niż Amoro F1.

Flexi Kuri F1 to druga pod względem popularności odmiana dyni Hokkaido w rejonie Potworowa i Przytyka (fot. DŁB)

Rosnące zainteresowanie na rynku

W ostatnich latach odnotowano znaczny wzrost zainteresowania odmianami dyni typu Halloween, zwłaszcza jest to widoczne w tym roku. Dominuje odmiana Boomer F1, która zyskała bardzo dużą popularność. Wzrost sprzedaży może wynikać z działań marketingowych, ale też z faktycznego sprawdzenia przydatności odmiany do różnych kanałów zbytu.

Popularna odmiana dyni Halloween - Boomer
Popularna odmiana dyni Halloween – Boomer F1 (fot. DŁB)

– W zakresie odmian dekoracyjnych, dostępne są różnorodne miksy, które cieszą się dużym zainteresowaniem. Dostępnych jest kilkadziesiąt różnych odmian i jest to bardzo bogata oferta. Jeszcze kilka lat temu ten asortyment był bardzo ograniczony. Ciekawostką w tej grupie odmian są odmiany białe. Choć trudniejsze w uprawie, są cenione za estetykę, jednak od producenta wymagają więcej, np. specjalistycznych warunków uprawy, np. w tunelach na folii, aby uniknąć kontaktu z glebą i uszkadzania skórki – informowała Beata Jurkowska.

Odmiany dyni makaronowej także zyskują coraz większą popularność, głównie ze względu na zastosowanie kulinarne. Można tu wymienić takie odmiany, jak Stripetti F1 (Argenta Seeds) i Primavera F1(Sakata Seed), które pochodzą z Argentyny i są już dostępne na naszym rynku. Są to dynie wykorzystywane w kuchni niskowęglowodanowej, znajdujące coraz częściej miejsce w asortymencie marketów. Z punktu widzenia producenta mogą być alternatywą dla innych dyń, jako uzupełnienie wachlarza oferowanych warzyw.

– Odmiana Stripetti F1 zapewnia wysoki plon z jednostki powierzchni, tworząc po kilka owoców na roślinę, przy założeniu że jeden owoc wazy od 1,5-3 kg. Ponadto cechuje ją bardzo dobre wyrównanie owoców, wysoka jakość miąższu, atrakcyjny wygląd handlowy – przekazała pani Beata.

Zmieniające się trendy i eksport dyni

Eksport stanowi istotny segment rynku, obejmując nie tylko sprzedaż hurtową i detaliczną, lecz także międzynarodową wymianę. Rośnie zainteresowanie zagranicznych odbiorców wszystkimi typami dyni, ale chyba najbardziej dyniami typu Halloween. Mogą one  być malowane, a ten trend jest szczególnie widoczny i powszechny na rynkach zachodnich.

– Współpraca z zagranicznymi producentami nasion, takimi jak np. firmy z Włoch, prowadzi też do rosnącego zainteresowania z ich strony zakupem owoców dyni, na przykład odmiany piżmowej, w określonych kalibrach. Obecnie rynek europejski przyzwyczaił się do wysokiej jakości polskich dyni, co czyni je konkurencyjnymi cenowo w porównaniu z własną produkcją krajową, choć trendy na Zachodzie mogą wymuszać zmiany w ofercie i odmianach dostępnych na rynku krajowym – przekazała pani Beata.

Nowe typy i odmiany dyni

Nowe typy dyni, takie jak Kabocha (tzw. dynia japońska) czy Orangenut (odmiana dyni piżmowej), są wprowadzane zgodnie z trendami z Włoch, a ich popularność rośnie w sieciach handlowych i wśród konsumentów. Sieci handlowe, takie jak Biedronka, często wprowadzają własne mieszanki odmian, co wymusza dostosowanie się do tych trendów przez producentów. Kabocha czy dynia piżmowa są wybierane ze względu na ich specyficzne cechy smakowe i wizualne, choć ich dostępność i akceptacja na rynku mogą się zmieniać w zależności od decyzji sieci handlowych. W typie dyni butternut ciekawą propozycją jest odmiana Spellcast F1, której owoce są spłaszczone, o jasnobeżowej skórce, a miąższ – słodki, intensywnie pomarańczowy, o wysokiej jakości kulinarnej. Może ona pełnić funkcje zarówno kulinarne, jak i dekoracyjne.

Dynia piżmowa wyróżnia się oryginalnym kształtem owoców (fot. DŁB)

Na uprawę z przeznaczeniem na eksport najczęściej wybieraną odmianą dyni piżmowej jest Waldo. Jest ceniona za wszechstronność – jest idealna do pieczenia, zup i przetwórstwa. Jej skórka jest jasnobeżowa, gładka, bez tendencji do pękania. Miąższ jest intensywnie pomarańczowy, słodki, o zwartej strukturze. Z punktu widzenia producentów ma ważną cechę – wysoką tolerancję na mączniaka prawdziwego i rzekomego. Waldo ma dobrą trwałość pozbiorczą, owoce dobrze znoszą przechowywanie i transport, co czyni je idealnym wyborem dla końcowych konsumentów oraz sieci handlowych.