Nasiona uszlachetnione B-Mox

Specjaliści z Bejo opracowali innowacyjny proces uszlachetniania nasion pod nazwą B-Mox, który wzmacnia siłę kiełkowania nasion, stymuluje wzrost siewek i poprawia wigor rośliny. Przez cały okres wegetacji rośliny wykazują lepszą zdrowotność i tolerancję na warunki stresowe, np. wysoką temperaturę.

Jakub (fot. SSZ)
Na temat odmian mówił Jakub Gęsicki z firmy Bejo (fot. SSZ)

Cebule typu hiszpańskiego i amerykańskiego

Z odmian wczesnych prezentowano nowość Venecia (typ hiszpański). Ma ona mocną łuskę w kolorze jasnobrązowym, cienką szyjkę. Odmianę wyróżnia wysoki udział plonu handlowego. 

Kolejną wczesną odmianą w ofercie firmy jest Yakama (typ amerykański). Charakteryzuje ją jednocentryczność cebul, dzięki czemu polecana jest do sprzedaży dla przetwórstwa, na produkcję krążków. Jak informował Łukasz Dulęba, przedstawiciel Bejo Zaden, była to najbardziej plenna odmiana w gospodarstwie. W przyszłym roku wejdzie do sprzedaży.

Yakama (fot. SSZ)
Yakama (fot. SSZ)

Odmiana Sedona (typ amerykański) ma jaśniejszy kolor łuski. Cebula przeznaczona jest na świeży rynek i długiego przechowywania (do lutego). Odmiana Crocket (typ amerykański) tworzy duże cebule o bardzo mocnej, ciemnej łusce. Polecana jest do uprawy na lepszych stanowiska. W porównaniu z odmianą Sedona jest mniej plenna ale można ją dłużej przechowywać, tj. do przełomu marca i kwietnia. Obie odmiany są tolerancyjne na choroby odglebowe, dostępne są w wersji B-Mox. Odmiana Crocket sprzedawana jest w także formie pobudzonej do kiełkowania w wersji B-Mox.

Crocket (fot. SSZ)
Crocket (fot. SSZ)

Cebule typu Rijnsburger z domieszką typów południowych

Jak informował przedstawiciel Bejo Zaden obecnie firma koncentruje się na hodowli odmian będących połączeniem typu Rijnsburger z domieszkami typów tzw. południowych, tj. włoskiego lub hiszpańskiego. Związane jest to ze zmianami klimatycznymi.

Nowością w ofercie jest odmiana Veleta (typ Hiszpański 50% i 50% Amerykański). Łuska mocna, w kolorze żółtobrązowym (jaśniejszy kolor niż u odmiany Crocket). Odmiana jest bardzo plenna, o bardzo mocnym systemie korzeniowym. Wyróżnia ją dobra zdrowotność. Polecana jest na rynek warzyw świeżych i do długiego przechowywania (do marca lub kwietnia). 

Veletta (fot. SSZ)
Veletta (fot. SSZ)

Kolejną nowością jest odmiana Hysinger – późny, plenny Rijnsburger z domieszką typu hiszpańskiego. Polecana jest do bardzo długiego przechowywania (do końca czerwca). Cebule są kuliste, bardzo twarde, o jasnożółtej łusce. Mocny system korzeniowy. Przy produkcji z nasion B-Mox kalibraż cebul wynosi od 4,5-5 do 7-8 cm. Odmiana sprawdza się w okresach wysokiej temperatury.

Hysinger
Hysinger (fot SSZ)

Hytune to średnio wczesny Rijnsburger z domieszką typu włoskiego, przeznaczony do długiego przechowywania.

Cebule typu Rijnsburger

Z odmian średnio wczesnych, do długiego przechowywania polecano: Hybelle (standardowa odmiana, sprawdza się w różnych warunkach pogodowych i glebowych),  Hysoon (cebule bardzo wysokiej jakości, do sprzedaży także na rynku warzyw świeżych). Do bardzo długiego przechowywania przeznaczona jest odmiana Hybound – średnio wczesna (późniejsza niż Hybelle i Hysoon). W porównaniu z wcześniej wymiennymi odmianami ma ciemniejszą, mocno przylegającą łuskę. Cebule są kuliste, bardzo twarde, o cienkiej szyjce. Polecana jest do produkcji w północnych regionach Polski.

Cebule o czerwonym kolorze łuski

Red Lady to odmiana typu amerykańskiego. – W uprawach fertygowanych lub z rozsady daje bardzo wysoki plon – mówił Łukasz Dulęba. Cebule można przechowywać do marca.

Z odmian typu Rijnsburger polecano odmianę Red Ray (kulisty kształt, intensywnie czerwona łuska), która zbliżona jest do Red Tide – standardowej odmiany do długiego przechowania.

Autor: Anna Czarnecka, Sylwia Świeczkowska-Zając