Dowiedz się co stoi za tym trendem i jakie korzyści czekają na producentów papryki?

Papryka polowa przez kolejny rok utrzymuje  się na wysokiej  pozycji wśród popularnych gatunków do uprawy w polu. Na przestrzeni ostatnich lat powierzchnia uprawy papryki  znacznie  wzrosła. Lubelszczyzna to główny region specjalizujący się w produkcji tego gatunku. Przetwórstwo w dalszym ciągu jest zainteresowane kupnem papryki, a plany zakupowe zakładów rosną, wraz z nimi roślinie powierzchnia uprawy.

Zainteresowanie produkcją papryki polowej w ostatnich latach przeniosło się również w rejon Kujaw. Gospodarstwa odważniej inwestują w ten gatunek, tym bardziej że największy zakład przetwórczy w tym rejonie planuje w niedługim czasie poszerzyć swoją ofertę o paprykę polową.

Papryka polowa z rejonu Radomia, zbierana „na zielono”

W rejonie Radomia, gdzie króluje produkcja papryki tunelowej, popularność zyskuje papryka polowa zrywana „na zielono”, z przeznaczeniem na rynek warzyw świeżych rynek lub eksport.

Relacja ceny do jakości

 Cena papryki krojonej pod koniec tego sezonu kształtowała się na poziomie około 3,5 zł/kg, jest ona opłacalna dla ogrodników. Początek kampanii skupowej w niektórych zakładach zapowiadał się bardzo obiecująco ze względu na atrakcyjną cenę. Niektóre zakłady zaczynały sezon z cena 4,20 zł/kg za krojoną paprykę. Średnia cena w sezonie za krojoną paprykę wynosiła 3,30 zł/kg. Średni plon tego warzywa, w zależności od warunków uprawowych i pogodowych, waha się pomiędzy 20 do 40 ton z hektara. Wzorcowe gospodarstwo z Lubelszczyzny stawiające od lat na uprawę papryki odmiany Aristotle uzyskało zbiory w wysokości 1,5 kg krojonej papryki z jednej rośliny, co przy zagęszczeniu uprawy wynoszącym 40 tys. roślin na hektar dało plon wysokości 60 ton z hektara! Papryka Playmaker u najlepszych producentów nie odbiegała pod względem plonu od odmiany Aristotle.

Klucz do sukcesu – jak zwiększyć wydajność i opłacalność uprawy papryki polowej?

Najważniejszym czynnikiem warunkującym wysokość plonu i jego jakość jest dostęp do wody. Papryce trzeba zapewnić możliwość regularnego podlewania. Bez takiej możliwości uprawa papryki jest wielce ryzykowna.

W tym roku dla papryki czynnikiem dyskwalifikującym była zawartość kadmu, norma dopuszczanego poziomu tego metalu została zaostrzona w tym roku z 0,05 mg/kg do 0,02 mg/kg.

Dla wielu producentów wysoka zawartość kadmu stanowi spory problem, ponieważ od lat borykają się  z jego wysoką zawartością w glebie a tegoroczny przebieg pogody w niektórych regionach nie ułatwiał obniżania zawartości tego pierwiastka w plonie. Długotrwałe susze i brak możliwości nawadniania pól ograniczały  możliwość zwiększenia turgoru roślin, a tym samym powodowały kumulację zawartości szkodliwego pierwiastka.

Mechanizacja produkcji pozwala ograniczyć zależność od pracowników sezonowych. Inwestycja w taśmowe maszyny do krojenia papryki pozwala usprawnić pracę. 

Wpływ pogody w 2024 r. na produkcję

Odmiany przystosowane do zmiennych warunków klimatycznych, sprawdzone na różnych glebach i w zmiennych temperaturach na przełomie sierpnia i września, na przestrzeni lat.

Od dwóch lat w Polsce notuje się wzrosty temperatur. W ubiegłym roku odnotowano średnią roczna temperaturę na poziomie 10°C . Był to wynik o 1,3 stopnia wyższy, od średniej rocznej wieloletniej. Ubiegły rok jak również obecny zalicza się do ekstremalnie ciepłych. Tegoroczny najwyższy pomiar temperatury zanotowano w lipcu na poziomie 36,5°C.

Papryka polowa jest gatunkiem ciepłolubnym i wymagającym dużego nasłonecznienia. Duża dostępność słońca sprzyja wybarwianiu się owoców na czerwono.

Tegoroczny sezon okazał się ponownie sprzyjający pod tym względem. Papryka w 90% wybarwiała się na czerwono a owoce pierwszych, wczesnych odmiany, takich jak Red Mountain czy King Arthur, można było zbierać na początku drugiej połowy sierpnia. W zależności od pogody, na wielu różnych odmianach, skrajnie wysokie temperatury w momencie pojawiania się pierwszych zawiązków, skutkowały różnego rodzaju zniekształceniami owoców. Duże, wielokomorowe papryki ze spłaszczonym dnem owocni są efektem zawiązania owoców w temperaturze nieoptymalnej.

Duże, wielokomorowe papryki ze spłaszczonym dnem owocni są efektem zawiązania owoców w temperaturze nieoptymalnej (fot. M. Wyganowska)

Anomalie pogodowe po raz kolejny przyspieszyły wegetację. Zawiązki owoców pojawiły się już na początku lipca, a pełnowymiarowe owoce z pierwszymi smugami świadczącymi o rozpoczęciu procesu wybarwiania – w pierwszych dniach sierpnia.

Na początku lipca widoczne już były zawiązki owoców (zdjęcie z lewej), na początku sierpnia na owocach widoczne były smugi – początek wybarwiania się owoców (z prawej, fot. M. Wyganowska)

Pomimo dużej dostępności  słońca, producenci borykali się z niedoborem opadów. Gospodarstwa w większości prowadzone są bez możliwości nawadniania, dlatego często produkcja cierpiała z powodu braku wody, nie osiągając pełnego potencjału plonotwórczego.

Choroby i szkodniki w produkcji papryki w 2024 r.

Pod względem presji chorób ten rok był również wymagający. Oprócz suchej zgnilizny wierzchołków owoców, zgnilizny twardzikowej czy szarej pleśni, ten rok wyróżniał się silną presją wciornastków, z którymi producenci nie mogli się uporać ze względu na ograniczone możliwości ochrony.                               

Papryka z objawami suchej zgnilizny wierzchołków owoców (z lewej oraz początek infekcji wewnątrz owocu - szara pleśń (fot. M. Wyganowska)
Papryka z objawami suchej zgnilizny wierzchołków owoców (z lewej oraz początek infekcji wewnątrz owocu – szara pleśń (fot. M. Wyganowska)

Ten rok pomimo wysokich temperatur, przypominających niekiedy klimat hiszpański, czy tan, panujący w Ameryce Południowej, z której pochodzi ten gatunek, pod wieloma względami był wymagający. Dlatego jak co roku należy zwrócić szczególna uwagę na mocne odmiany papryki, które poradzą sobie w  skrajnych dla polskiego klimatu warunkach.

Aristotle – papryka polowa, której możesz zaufać!

  • Sprawdzona i niezawodna odmiana papryki, wyróżnia się mocnym systemem korzeniowym, który zapewnia stabilny plon niezależnie od warunków pogodowych i rodzaju gleby.
  • Jej ciężkie owoce o grubej, soczystej ściance to wyznacznik wysokiej jakości i zysków.
  • Aristotle to odmiana która nie zawiedzie, nawet w trudnych sezonach.

Playmarker to siła korzeni, moc owoców!

  • Kompaktowa roślina o mocnym wigorze.
  • Mocny system korzeniowy.
  • Zbalansowany wzrost.
  • Wysoki pakiet odporności.
  • Duże i ciężkie owoce o grubej ściance.
  • Owoce lekko wydłużone w kolorze ciemnoczerwonym.
  • Wysoki potencjał plonotwórczy – niezawodny wybór na każde pole.

MOCNY SYSTEM KORZENIOWY

        DOBRE OKRYCIE OWOCÓW

DUŻY I CIĘŻKI OWOC

                                                     GRUBA ŚCIANKA

Odmiany które wyróżniają się wczesnym wybarwianiem owoców  to King Arthur i Red Mountain. W drugiej połowie sierpnia nawet przy chłodniejszej pogodzie ich owoce są gotowe do zbioru „na czerwono”.

Mając w asortymencie odmiany o różnej wczesności można doskonale zaplanować swoją produkcję tak, aby zapewnić ciągłość zbiorów – zaczynając już od drugiej połowy sierpnia.

Dlatego ekonomiczne podejście to nie tylko bilans kosztów produkcji i zysków, ale dobrze zaplanowana uprawa pod kątem wczesności oraz  dobrze dobrane odmiany, które swoją niezawodnością pozwolą na zakończenie sezonu sukcesem.

Chcesz wiedzieć więcej? Zadzwoń do mnie:

Magdalena Wyganowska tel: +48  885 954 880