Pomidory polowe – rozsada, nawożenie, maszyny
Pomidory polowe były głównymi bohaterami spotkania w Psarach. Było ono okazją nie tylko do prezentacji odmian tego warzywa ale także do poznania aktualnej ofert firm rozsadowych, nawozowych i maszynowych. Poniżej kilka słów o ofertach Grupy Krasoń, Yara Poland oraz Ad Rol.
Oferta rozsad warzyw
Krzysztof Kucharski (Grupa Producentów Rozsad Krasoń) omówił sytuację w firmie, w której trwa stała rozbudowa obiektów przeznaczonych pod produkcję rozsad. – Widzimy rosnące zapotrzebowanie na rozsady warzyw zarówno szklarniowych, jak i polowych. Aby sprostać wyzwaniom zwiększających się potrzeb, powiększamy obiekty uprawowe, które są w bardzo dużym stopniu zautomatyzowane – przekazał specjalista. W 2024 roku firmy wyprodukowała 490 mln rozsad. Głównie były to gatunki takie, jak pomidor, ogórek, warzywa kapustne – takie jak kapusta pekińska czy kalafior, ale także seler i coraz więcej sałaty. Pomidory polowe cieszą się również dużym zainteresowaniem – rozsadę pomidora polowego w tym roku firma dostarczała np. w tacach 216-komórkowych, co okazało się nieco tańszą alternatywą niż rozsada ze standardowej tacy z 150 otworami.
Nawożenie pomidora według potrzeb
Sebastian Przedzienkowski (Yara) uważa, że fertygacja i nawadnianie gwarantują dobry i wysoki plon pomidora polowego. Na dużych plantacjach montowane są już sondy, które wskazują na aktualne potrzeby nawadniania. Dzięki temu nawet przy wysokich temperaturach nie ma objawów wskazujących na niedobory wody.
W przypadku decyzji o prowadzeniu na plantacji fertygacji warto zastosować konkretny, dostosowany do indywidualnych potrzeb i wyników analiz program. – Na każdym polu, na którym będą uprawiane warzywa są inne potrzeby odnośnie do nawożenia, bo gleba ma inną zasobność w poszczególne składniki pokarmowe. Pomidor, podobnie jak papryka i ogórek, są wrażliwe na chlorki, dlatego warto nawozy podawać jesienią, a dobrym wyborem do stosowania posypowo jest YaraMila Complex. Także bardziej korzystne jest wykonanie orki jesienią – przekazał S. Przedzienkowski.
Specjalista zwrócił uwagę na stosowanie nawozów bezchlorkowych także w sezonie wegetacji. Polecał wykorzystać w uprawie pomidora saletry Tropicote i Nitrabor (dwa razy każdą z nich), aby dostarczyć roślinom azot, ale i wapń, dzięki czemu owoce pozostaną twarde do końca zbiorów. Pod koniec sezonu można na plantacji także posypowo podać nawóz Unica Calcium. Calcinit natomiast zalecał podawać przez fertygację w okresie od kwitnienia do końca dorastania owoców. – W okresie kwitnienia pomidory były u p. Olejniczaka nawożone Kristalonem Żółtym i Kristalonem Niebieskim, a Kristalony Czerwony i Brązowy były podawane w dalszej części sezonu. Warto jednak też pamiętać, że wybujałe i wysokie rośliny trudno dokładnie opryskać – przekazał specjalista. Rozsadę pomidora podlewano Kristalonem Żółtym i produktem zawierającym kwasy humusowe, po posadzeniu ogrodnik zastosował Brassitrel Pro, a w okresie po kwitnieniu – Yara Vita Frutrel. Sebastian Przedzienkowski zalecał do zabiegów wapniowych dodawać bor. Bor bierze udział w procesie fotosyntezy poprzez wspomaganie transportu cukrów w roślinie, a w przypadku niedoboru często dochodzi do zwijania liści, słabszego wykształcania owoców i zaburzeń we wzroście rośliny.
Maszyny na plantacje warzyw
W spotkaniu wzięła udział także firma AD-ROL która w ofercie ma m.in. maszyny na plantacje warzyw. Jedna z nich to brona chwastownik o szerokości roboczej 3 m. Innymi propozycjami firmy są maszyny do międzyrzędzi, takie jak pielniki sekcyjne – lekki i ciężki, a także pielniki ramowe z 2 lub 3 sekcjami w ramie, które mogą być wyposażone w aplikator nawozu, gwiazdy pielące, wałki rozdrabniające, gęsiostópki na zęby robocze, a także gęsiostópki do płytkiej uprawy oraz noże kątowe na zawieszeniu sprężystym.