Owoce pomidora Macapule F1

Są one duże, kuliste i bardzo wyrównane, dorastają do 220-280 g, mają krótką szypułkę. Są ona intensywnie czerwonego koloru, skórka jest błyszcząca. Wyróżnia je bardzo dobra trwałość pozbiorcza.

Roślina

  • silna z horyzontalnie układającymi się liśćmi;
  • wysoki plon całkowity;
  • dobre zawiązywanie owoców na wiosnę i w okresie letnim;
  • tolerancyjna na mączniaka prawdziwego.

Kilka ważnych cech pomidora Macapule F1

– Wysoka odporność na wirus brunatnej wyboistości owoców pomidora (ToBRFV) zwiększa bezpieczeństwo produkcji.

– Średnia odporność na mączniaka prawdziwego (On)

Odporności

HR: ToMV:0-2/ToANV/ToBRFV/Ff:A-E/Va:0/Vd:0/Fol:0,1/For

IR: On/Ss

Źródło: Enza Zaden

SYMBOLE ODPORNOŚCI:
  • ToMV (Tomato mosaic tobamovirus) – Mozaika pomidora
  • TSWV (Tomato spotted wilt tospovirus) – Brązowa plamistość liści pomidora
  • Fol: 0,1,2 (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici rasy 0,1,2) – Fuzarioza pomidora
  • For (Fusarium oxysporum f.sp. radicis–lycopersici) – Fuzaryjna zgorzel szyjki i podstawy łodygi
  • Ff: A,B,C,D,E (Fulvia fulva ex. Cladosporium fulvum rasy A,B,C,D,E) – Brunatna plamistość liści pomidora
  • On (Oidium neolycopersici) – Mączniak prawdziwy
  • Pi (Phytophthora infestans) – Zaraza ziemniaka
  • Pl (Pyrenochaeta lycopersici) – Korkowatość korzeni
  • Va,Vd (Verticilium spp.) – Werticilioza pomidora
  • Sbl (Semphylium botryosum f.sp. lycopersici) – Septorioza pomidora
  • Ss (Stemphylium solani) – Srebrzystość liści
  • Ma*, Mi*, Mj* (Meloidogyne spp.) – Nicienie(*) Stopień odporności warunkowanej tym genem może być obniżony lub całkowicie zniwelowany przy temperaturze równej lub wyższej od 28°C, szczególnie w glebach bardzo silnie zainfekowanych nicieniami.
  • HR – wysoki poziom odporności ; IR – średni poziom odporności