Odmiany kukurydzy cukrowej – pokaz w Radziejowie
Na początku września w Starym Radziejowie Kolonii odbył się Ogólnopolski Dzień Kukurydzy Cukrowej. Pokaz odmian w warunkach uprawowych zorganizowano na plantacji Grupy Warpol, zarządzanej przez Eugeniusza Pawlaka i Andrzeja Mielcarka. Organizatorami wydarzenia były firmy PNOS Ożarów Mazowiecki (dystrybutor m.in. nasion kukurydzy z hodowli Fito Semillas), Hazera Poland oraz Bayer – Seminis.

W poprzednim artykule przybliżyliśmy tematy dotyczące agrotechniki i ochrony kukurydzy cukrowej (wykład dr Romana Warzechy i prezentacja Radosława Grabowskiego z firmy Seminis). Dziś czas na kilka słów o odmianach kukurydzy cukrowej.
Bayer – marka Seminis
O odmianach kukurydzy cukrowej marki Seminis informacji udzielał Radosław Grabowski. Zwracał uwagę m.in. na odmianę pod numerem SVSK1446. Jest to jedna z najwcześniejszych odmian o najdłuższym oknie zbioru. Nawet 10 dni po osiągnięciu dojrzałości jej ziarniaki nie tracą jakości, przemiana cukrów następuje u niej bardzo wolno. Jest to również jedna z najsłodszych odmian. Dobrze sprawdza się na rynku warzyw świeżych, ale dobrze nadaje się także do przetwórstwa. Plonuje bardzo stabilnie, w minionym już sezonie dała plony wysokości 23-24 tony z hektara. Odmianę tę wyróżnia bardzo dobre okrycie kolb. Długość kolb wynosi około 20-21 cm – dobrze nadaje się do pakowania na tacki.



Messenger to odmiana późna, jej okres wegetacji wynosi około 110 dni, rośliny mogą osiągać nawet 3 m wysokości – w zależności od warunków uprawy. Jest to odmiana wymagająca, najlepiej gdy jest możliwość nawadniania – plantacje we Francji na Węgrzech są nawadniane i plon tej odmiany osiągają 28 ton/ha. Kolby są długie, mają około 25-27 cm, są ciężkie i wyrównane. Basin i Passion to odmiany przeznaczone na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych, ich ziarniaki są bardzo smaczne. Odmiana SVSK 2949 wejdzie do sprzedaży dopiero za 2 lata, jest to ulepszona wersja kukurydzy Messenger, o około 2 dni od niej wcześniejsza, o porównywalnym plonie. Pod numerem SVSK 5701 zaprezentowano odmianę na tzw. główny sezon – dojrzewa 4-5 dni przed kukurydzą cukrową Messenger. Wspomniane nowe odmiany mają pełne zaziarnienie, nawet przy wysokiej temperaturze, bardzo dobrze zapylone wierzchołki kolb, kolby są wyrównane.
Hazera
Firmę Hazera na spotkaniu w Radziejowie Kolonii reprezentowali Mariusz Płucinik i Maria Rublewska. Jak informował M. Płucinik w 2020 r. udział firmy w rynku kukurydzy cukrowej w Polsce wynosił 6%, w 2024 roku ten udział wzrósł aż do 25%! Jest to zdaniem zasługa zarówno jakości odmian, jak i zaufania klientów – stwierdził. Jedną z najwcześniejszych odmiana kukurydzy cukrowej z Hazery jest Ketama o okresie wegetacji wynoszącym około 71 dni. Daje ona bardzo wysoki plon duży plon, ma szerokie ziarniaki. Odmiana Kiara ma 77-dniowy okres wegetacji, polecana jest do wysiewu od kwietnia do czerwca. Ma wyrównane kolby o jednolitej barwie ziarniaków. Sprawdza się w każdych warunkach uprawowych. Jest ceniona ze uniwersalność i bardzo dobrą adaptację do różnych terminów siewu oraz za wysoki potencjał plonotwórczy – jej plony sięgają często 30 ton z hektara. Bullion to odmiana o 78dniowym okresie wegetacji, o ładnie wypełnionych kolbach, często jest uprawiana na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych. Polecana jest też dla przetwórstwa – po blanszowaniu czy mrożeniu jej ziarniaki nie zmieniają koloru.
Odmiana Sorel wytwarza bardzo duże, wyrównane, dobrze wypełnione kolby, z bardzo cienkim rdzeniem – dzięki czemu uzysk ziarniaków jest wysoki. Kolby łatwo odrywają się od rośliny, co ułatwia prowadzenie zbioru. Odmiana Coachman tworzy bardzo duże, wyrównane kolby, nisko osadzone na roślinie, o ładnym kolorze. Dwie ostatnie odmiany wyróżniają się dobrą plennością i wysoką odpornością na choroby oraz tolerancją na czynniki atmosferyczne (m.in. długie okresy suszy).





Ciekawą propozycją jest także odmiana Kamuk o 83 dniach wegetacji. Jej kolby mają przynajmniej 400 g, dzięki czemu potencjał plonowania tej odmiany jest bardzo wysoki.
PNOS Ożarów Mazowiecki – odmiany kukurydzy z hiszpańskiej hodowli Semillas Fito
W spotkania w Radziejowie Kolonii uczestniczył Dawid Garcia z Hiszpanii zajmujący się w firmie odmianami kukurydzy cukrowej dla przetwórstwa na rynek europejski. Jak informował w Europie kukurydzę cukrową uprawia się na powierzchni 73 tys. ha. Najwięcej we Francji, Hiszpanii i we Włoszech. W Polsce w ciągu ostatnich 5 lat nastąpił bardzo duży wzrost produkcji kukurydzy cukrowej i obecnie powierzchnia uprawy tego warzywa wynosi 13-14 tys.









Jak informował specjalista z Hiszpanii od 4 lat zaczęto testować i wprowadzać odmiany kukurydzy Semillas Fito na rynek polski, na którym produkcja kukurydzy szybko się rozwija. Odmianę, którą specjalista polecał dla przetwórstwa (na rynek mrożonek), zaprezentowano pod numerem SF1280 F1. Ma atrakcyjną, dobrze osłoniętą, długą kolbę (23-25 cm, średnica 6-6,5 cm) z wysokimi ziarniakami, o ładnej barwie. Okres jej wegetacji wynosi 78-80 dni. Może być uprawiana w każdym regionie, jest już popularna w Polsce. Kolejna odmiana SF 2482 jest również ciekawą propozycją dla przetwórstwa, ma 82 dni wegetacji, wyróżnia się tzw. szerokim oknem zbiorczym. Pod numerem SF 1770 pokazano najwcześniejszą odmianę z hiszpańskiej hodowli, o 70 dniach wegetacji. Można ją przeznaczyć na najwcześniejsze wysiewy. Jej kolby mają 19-21 cm długości, są dobrze wypełnione. SF 1379 to nowa odmiana o 75 dniach wegetacji, jest średnio wczesna. Jej kolby nie są zbyt długie (21-23 cm), bardzo dobrze nadają się do pakowania. Ciekawą propozycję zaprezentowano również pod numerami SF 2169 – bardzo wczesna kukurydza, o 60 dniach wegetacji, o kolbach dorastających do 21-22 cm. Odmiana pod numerem SF 2482 F1 ma 82 dni wegetacji i tzw. szerokie okno zbiorcze. Jej kolby osiągają 25 cm.