Sprawdzone i nowe odmiany z firmy Bejo Zaden – warzywa kapustne
W małopolskim Wierzbnie 7 grudnia ubiegłego roku Bejo Poland wraz z firmami towarzyszącymi (Koppert, Yara oraz Amplus) zorganizowała spotkanie dla producentów warzyw. W tej części relacji przedstawiam odmiany warzyw kapustnych rekomendowane przez Pawła Glanowskiego na 2025 rok.

Kapusty wczesne, wcześniejsze, najwcześniejsze
W asortymencie firmy Bejo Zaden znajduje się bardzo dużo kapust głowiastych białych o różnym okresie wegetacji. Podczas spotkania Paweł Glanowski zwracał jednak szczególną uwagę na odmiany uprawiane w tunelach foliowych i pod płaskimi osłonami. Najwcześniejszą odmianą kapusty białej z asortymentu Bejo Zaden jest Ranini o 58-dniowym okresie wegetacji na miejscu stałej uprawy. Wyróżnia się brakiem tendencji do pękania przy dłuższym pozostawieniu w polu. Tworzy jasnozielone główki o średniej masie do 1,5 kg. Jest polecana szczególnie do uprawy w tunelach igołomskich, które szybko się nagrzewają. Jak poinformował Paweł Glanowski w roku 2024 roku odnotowano rekordowo wczesne zbiory u okolicznych producentów, które rozpoczęły się ponad 2 tygodnie wcześniej w porównaniu ze średnią wieloletnią.

Do uprawy pod płaskimi przykryciami świetnie nadaje się nieco późniejsza odmiana – Thalys. Jej główki osiągają do 2 kg masy. Wyróżnia się dobrą strukturą liści. Cenioną przez producentów niezawodną odmianą na różne typy gleb jest kapusta Gazelle. Odznacza się silnym wigorem. Jest na podium jeśli chodzi o sprzedaż w czerwcu. Można ją uprawiać pod włókninami lub bez osłon, ponieważ nie jarowizuje nawet przy wcześniejszych nasadzeniach. Z kolei na sprzedaż na przełomie czerwca i lipca świetnie nadaje się mieszaniec Gazebo (75 dni). Wiąże okazałe główki osiągające masę nawet do 4 kg. Specjalista zwrócił uwagę, że niektórzy producenci z powodzeniem przeznaczają tę odmianę również na pierwsze kiszenie. O zbliżonym okresie wegetacji, lecz z przeznaczeniem na zapotrzebowanie sieci handlowych świetnie sprawdza się kapusta Amazon. Jak podkreślił Paweł Glanowski wielkość główek (1,5-2,5 kg) tej odmiany można regulować poprzez gęstość nasadzeń (40-50 tys. sztuk/ha). Jej wartością dodaną jest atrakcyjny, żywo zielony kolor i wyrównanie roślin na plantacji. Do kapust płaskich oprócz odmiany Nokta od niedawna nowość pod nazwą Respecta. Odznacza się ona bardzo dobrym wypełnieniem główek, które są wystarczająco ciężkie (1,5-2 kg), lecz nie za duże. Taki produkt jest bardzo pożądany przez markety. Rośliny na plantacji są mocno wyrównane, wyróżniają się odpornością na czarną zgniliznę kapusty. Ponadto kapusta ta nie pęka od głąba przy nieco opóźnionym zbiorze, co jest często spotykanym mankamentem kapust płaskich. Respecta wiąże handlowe główki po ok. 70 dniach wegetacji i jest rekomendowana do nasadzeń od maja do połowy lipca.





Kapusty średnio późne i późne
Klasyczną „100-dniówką” jest kapusta biała Cyclone, która dotychczas była sprzedawana głównie na rynek warzyw świeżych i do krótkiego przechowywania. Niektórzy producenci z uwagi na jej elastyczność i uniwersalność sadzą ją również w połowie czerwca, zastępując typowe, późne odmiany sadzone w maju. Z nasadzeń poplonowych (czerwcowych) można jej główki przechowywać do końca marca. Wykazuje bardzo dobrą zdrowotność i tolerancję na wciornastki. Nie pęka przy cięciu. We wdrożeniach znajduje się nowa odmiana pod numerem Bejo 3663, w typie odmiany Cyclone. Obecne rezultaty wskazują na jej jeszcze lepsze parametry pod względem odporności na choroby i szkodniki oraz możliwości przechowywania. Jest też o ok. 10 dni późniejsza od poprzedniczki. Do najdłuższego przechowywania specjalista rekomendował odmianę Expect o 145-dniach wegetacji. Odznacza się ona bardzo grubą warstwą wosku i wysoką tolerancją na choroby. Od trzech sezonów firma Bejo Zaden ma w ofercie podobną kapustę Expectation, która jak zaznaczył P. Glanowski, jest odmianą stosunkowo trudną w uprawie. Charakteryzuje się ok. 140-dniowym okresem wegetacji, jednak w cieplejsze lata może znacznie przyspieszyć rozwój. Wiąże 2-4-kg główki o żywo zielonym kolorze. Nadaje się do długiego przechowywania. Jej zaletami jest bardzo dobra zdrowotność polowa (wysoka łodyga ogranicza problemy z gniciem, odmiana ma silny nalot woskowy, jest odporna na bakteriozy, w tym Xanthomonas campestris). Nadaje się w pełni do zbioru mechanicznego. Jest polecana również do nasadzeń czerwcowych z jednoczesnym zwiększeniem zagęszczenia roślin, aby spowolnić nieco ich wegetację. Odmianą przeznaczoną do przemysłu o 115-dniowym okresie wegetacji jest Report. Wyróżnia ją wysoka odporność na kiłę kapusty (3 szczepy). Ma wysoki potencjał plonotwórczy, ponieważ wiąże ciężkie główki dorastające średnio do 8-12 kg. Nowością w segmencie kapust do przetwórstwa jest kiłoodporna odmiana Eraton, typu kapusty Typhoon. Charakteryzuje się podwyższoną zawartością witaminy C. Pozwala uzyskać bardzo wysoki plon handlowy.


Kapusta pekińska – nowe „Bilko” i nie tylko
Uznanym standardem w uprawie kapusty pekińskiej do długiego przechowywania jest w Polsce odmiana Bilko. Prace hodowlane firmy Bejo Zaden w zakresie wprowadzenia na rynek równie dobrej odmiany, wykazującej paletę cech korzystnych dla producenta, zakończyły się wprowadzeniem do obrotu nowej odmiany pod nazwą Janko. Wykazuje ona zbliżone walory do standardu, niemniej jednak, jak podkreślił prelegent, jest nieco ciemniejsza od Bilko i ma wyższą tolerancję na pieprzową plamistość liści. Jest to odmiana kiłoodporna i predysponowana do długiego przechowywania. Z kolei do nasadzeń wiosennych, do tuneli i pod płaskie osłony, Paweł Glanowski rekomendował stosunkowo nową odmianę kapusty pekińskiej pod nazwą Meriko. Jest ona odporna na jarowizację i ma wysoką tolerancję na tzw. tipburn.
Pozostałe nowości wśród kapustnych
Wśród kapust włoskich nowością, podobną do odmiany Ovasa, jest Cresposa. Osiąga dojrzałość zbiorczą po 100 dniach wegetacji. Ma odporność na kiłę kapusty i może być uprawiana na zbiór główny lub poplon. Z późnych nasadzeń (po 15 czerwca) można ją przeznaczyć do przechowywania.
W portfolio firmy Bejo od bieżącego sezonu w obrocie znajduje się również kalarepa Kondor. Jest przeznaczona do uprawy przez cały rok. Jej rośliny mają wzniesiony pokrój oraz ciemniejsze i większe blaszki liściowe w porównaniu z dobrze znaną producentom odmianą Konan. Nie ma tendencji do pękania, nawet przy zmiennych warunkach pogodowych. Jest łatwa do zbioru i w przygotowaniu do sprzedaży. Tworzy nieco spłaszczone zgrubienia.




Alcala to nowa propozycja kalafiora letnio-jesiennego z przeznaczeniem na zaopatrzenie świeżego rynku. Atutem tej odmiany jest dość sztywne trzymanie „katalogowego” okresu wegetacji (76 dni), co pozwala odpowiednio zaplanować dalsze prace w gospodarstwie po zakończeniu uprawy. Innym ciekawym kalafiorem jest samo okrywająca się Cantoria. Tworzy ona zwarte białe róże bez przebarwień. Specjalista dodał, że wyróżnia się bardzo dobrą zdrowotnością polową, co zostało potwierdzone przez testujących tę odmianę producentów.
Kolejną nowością wprowadzaną na rynek jest brokuł odmiany Salinas, którego głównym przeznaczeniem jest zaopatrzenie rynku warzyw świeżych. Wiąże ciężkie róże o średnio-drobnych pączkach, które nadają się do zbiorów letnio-jesiennych, po 76 dniach wegetacji. Ten brokuł może nieco dłużej pozostać w polu bez utraty jakości. Nową propozycją od Bejo jest też Emiliano – kapusta stożkowa o bardzo smacznych główkach. Na tle konkurencyjnych odmian na rynku wyróżnia się predyspozycją do przechowywania do lutego, a nawet marca. Jej rośliny zachowują dobrą kondycję zdrowotną w okresie wegetacji.