Cebula z odpornością

Firma Bejo oferuje szeroki wybór odmian cebuli dostosowanych do warunków klimatycznych i glebowych w Polsce — od typów Rijnsburger po amerykańsko-hiszpańskie hybrydy, a także cebule czerwone i ozime. Wśród cebul na polski rynek są odmiany, które wykazują tolerancję na Fusarium oxysporum — chorobę grzybową powodującą gnicie korzeni. Nowe odmiany w typie amerykańsko-hiszpańskim mają bardzo mocny system korzeniowy, dają wyższy plon. Są to cechy pożądane przez producentów, którzy coraz częściej wybierają je do produkcji towarowej. Bejo w ofercie ma kilka ciekawych odmian, które można było zobaczyć na wystawie towarzyszącej Dniom Otwartym w Warmenhuizen w Holandii.

Pierwsza z nich, Sedona, to odmiana w typie cebuli amerykańsko-hiszpańskim. Cebule są kuliste i wyrównane, o średniociemnej i dobrze przylegającej łusce. Sedona wykazuje średnią odporność na Fusarium oxysporum (Foc) i Pyrenochaeta terrestris (Pt). Jej system korzeniowy jest silnie rozwinięty, dobrze radzi sobie w trudniejszych warunkach glebowych. Cebule są przeznaczone zarówno na świeży rynek, jak i do przetwórstwa – jest idealna do mechanicznego obierania. Ma możliwość przechowania do końca lutego.

Banner Bejo Mix_pod osłonami 620x400 08.2025Banner Bejo Mix_pod osłonami 620x400 08.2025

Hysinger natomiast jest późnym Rijnsburgerem z domieszką typu hiszpańskiego. Jej cebule są kuliste o mocnej, ciemnożółtej łusce. Cebula Hysinger cechuje się bardzo mocnym systemem korzeniowym, co sprawia, że jest niezawodna w trudnych warunkach uprawy.

Z odmian cebuli o czerwonej łusce na uwagę zasługuje Red Tide. Jest to mieszaniec o wysokiej jakości i zdrowotności, która nadaje się do długiego przechowywania. Dodatkowo cechuje ją intensywne wybarwienie.

Marchew na topie

Marchew w asortymencie firmy Bejo jest jednym z głównych gatunków. Firma ma bardzo szeroki asortyment odmian z przeznaczeniem na świeży rynek oraz do przemysłu. Ireneusz Ruciński promował kilka odmian marchwi na polski rynek.

Warta podkreślenia jest wczesna odmiana Nagasaki, przeznaczona do uprawy pod przykryciem oraz w otwartym gruncie. Jej korzenie są cylindryczne, gładkie z wysoka tolerancją na pękanie.

Novara natomiast jest odmianą, która świetnie nadaje się do uprawy w klimacie kontynentalnym, czyli bardziej toleruje niekorzystne warunki: wysokie temperatury i okresowe niedobory wody. Jej korzenie są cylindryczne i bardzo gładkie.

Z nowych odmian do długiego przechowywania warta uwagi jest odmiana Nordhorn, jest to mieszaniec w typie bardzo dobrze znanej odmiany Nerac. Korzenie ma bardzo gładkie, o wysokim wyrównaniu i tolerancji na pękanie.

Szeroka jest również oferta odmian do przemysłu. Brava jest mieszańcem w typie Berlikumer, o wyjątkowo wysokim plonie. Farah jest mieszańcem w typie Flakkee, jest plenna o bardzo intensywnym, wyrównanym kolorze wewnątrz.

Odmiany buraka z hodowli Bejo

Bejo zaprezentowało również szeroką gamę odmian buraka. Pierwsza z omawianych odmian to Rhizu (Bejo 3557) z odpornością na Rizomanię. Rizomania buraka to jedna z najgroźniejszych chorób wirusowych buraka cukrowego, wywoływana przez wirus Beet necrotic yellow vein virus (BNYVV). Jej skutki mogą być dramatyczne — w sprzyjających warunkach powoduje spadek plonu nawet o 60% i znaczne obniżenie zawartości cukru w korzeniach. Przenoszona jest przez pierwotniaka glebowego Polymyxa betae, który działa jako wektor wirusa. Sprawca choroby zimuje w glebie — formy przetrwalnikowa mogą zachować możliwość porażania żywiciela do ponad 10 lat. Rizomania rozprzestrzenia się przez zanieczyszczoną glebę (np. na butach, maszynach rolniczych), wodę gruntową i rowy melioracyjne, a także w trakcie transportu korzeni buraka.

Hodowla Bejo koncentruje się na odmianach odpornych na rizomanię (fot. DŁB)

Kolejne propozycje Bejo to Wodan, Bettollo, Bresko. Są to różne odmiany buraka ćwikłowego do wczesnych zbiorów i długiego przechowywania.

Burak ćwikłowy bohaterem sympozjum

Podczas Dni Otwartych Bejo w Warmenhuizen w Holandii, Bejo zorganizowało sympozjum na temat buraka ćwikłowego zatytułowane „Rooted in Success: Innowacje w hodowli, produkcji i marketingu buraka ćwikłowego „. W programie były prezentacje ekspertów Bejo. Jack van Dorp i Katerina Kontidou omówili strategie hodowli buraka ćwikłowego, w tym rozwój odmian hybrydowych o wysokiej odporności i zawartości cukrów (Brix) oraz zastosowanie markerów DNA w selekcji cech, co przyspiesza i usprawnia proces hodowli.

W bloku dotyczącym produkcji nasion Jos Doodeman i Julien Jouanneau przedstawili globalne strategie produkcji nasion, w tym wykorzystanie dronów i systemów autonomicznych do monitorowania jakości.

Blok dotyczący strategii uprawy i przechowywania wypełnił wykład wygłoszony przez Cornelisa Knöpsa z CropConsult. Prelegent mówił o znaczeniu rolnictwa precyzyjnego, zarządzaniu nawożeniem i wpływie liczby dni wegetacji na plon.

Ostatni blok sympozjum dotyczył marketingu i trendów konsumenckich. Prelegentka tej części spotkania, Daniëlle Bruin, podkreśliła rosnące zainteresowanie burakiem, określanym jako superfood — w formie soków, proszków, a nawet kosmetyków. Zwróciła uwagę na znaczenie w działaniach marketingowo-promocyjnych tzw. storytellingu i współpracy z influencerami.