Oferta Bejo dla polskich plantatorów
Ireneusz Ruciński, ekspert i menadżer sprzedaży Bejo Poland, od lat aktywnie uczestniczy w promocji i rozwoju odmian warzyw na polskim rynku. Spotkaliśmy się w miejscowości Warmenhuizen w Holandii, w siedzibie firmy Bejo, gdzie we wrześniu ub. r. miały miejsce dni otwarte (24-28 września). Była to okazja do zobaczenia nowych odmian z oferty Bejo i maszyn na plantacje warzyw. W tym roku firma Bejo ponownie zaprasza ogrodników do odwiedzenia pól pokazowych w Holandii, w dniach 23-27 września, w Warmenhuizen. Mam nadzieję, że ta relacja zachęci Was do zaplanowania takiej wizyty.





Cebula z odpornością
Firma Bejo oferuje szeroki wybór odmian cebuli dostosowanych do warunków klimatycznych i glebowych w Polsce — od typów Rijnsburger po amerykańsko-hiszpańskie hybrydy, a także cebule czerwone i ozime. Wśród cebul na polski rynek są odmiany, które wykazują tolerancję na Fusarium oxysporum — chorobę grzybową powodującą gnicie korzeni. Nowe odmiany w typie amerykańsko-hiszpańskim mają bardzo mocny system korzeniowy, dają wyższy plon. Są to cechy pożądane przez producentów, którzy coraz częściej wybierają je do produkcji towarowej. Bejo w ofercie ma kilka ciekawych odmian, które można było zobaczyć na wystawie towarzyszącej Dniom Otwartym w Warmenhuizen w Holandii.


Pierwsza z nich, Sedona, to odmiana w typie cebuli amerykańsko-hiszpańskim. Cebule są kuliste i wyrównane, o średniociemnej i dobrze przylegającej łusce. Sedona wykazuje średnią odporność na Fusarium oxysporum (Foc) i Pyrenochaeta terrestris (Pt). Jej system korzeniowy jest silnie rozwinięty, dobrze radzi sobie w trudniejszych warunkach glebowych. Cebule są przeznaczone zarówno na świeży rynek, jak i do przetwórstwa – jest idealna do mechanicznego obierania. Ma możliwość przechowania do końca lutego.
Hysinger natomiast jest późnym Rijnsburgerem z domieszką typu hiszpańskiego. Jej cebule są kuliste o mocnej, ciemnożółtej łusce. Cebula Hysinger cechuje się bardzo mocnym systemem korzeniowym, co sprawia, że jest niezawodna w trudnych warunkach uprawy.
Z odmian cebuli o czerwonej łusce na uwagę zasługuje Red Tide. Jest to mieszaniec o wysokiej jakości i zdrowotności, która nadaje się do długiego przechowywania. Dodatkowo cechuje ją intensywne wybarwienie.


Marchew na topie
Marchew w asortymencie firmy Bejo jest jednym z głównych gatunków. Firma ma bardzo szeroki asortyment odmian z przeznaczeniem na świeży rynek oraz do przemysłu. Ireneusz Ruciński promował kilka odmian marchwi na polski rynek.
Warta podkreślenia jest wczesna odmiana Nagasaki, przeznaczona do uprawy pod przykryciem oraz w otwartym gruncie. Jej korzenie są cylindryczne, gładkie z wysoka tolerancją na pękanie.
Novara natomiast jest odmianą, która świetnie nadaje się do uprawy w klimacie kontynentalnym, czyli bardziej toleruje niekorzystne warunki: wysokie temperatury i okresowe niedobory wody. Jej korzenie są cylindryczne i bardzo gładkie.
Z nowych odmian do długiego przechowywania warta uwagi jest odmiana Nordhorn, jest to mieszaniec w typie bardzo dobrze znanej odmiany Nerac. Korzenie ma bardzo gładkie, o wysokim wyrównaniu i tolerancji na pękanie.
Szeroka jest również oferta odmian do przemysłu. Brava jest mieszańcem w typie Berlikumer, o wyjątkowo wysokim plonie. Farah jest mieszańcem w typie Flakkee, jest plenna o bardzo intensywnym, wyrównanym kolorze wewnątrz.








Odmiany buraka z hodowli Bejo
Bejo zaprezentowało również szeroką gamę odmian buraka. Pierwsza z omawianych odmian to Rhizu (Bejo 3557) z odpornością na Rizomanię. Rizomania buraka to jedna z najgroźniejszych chorób wirusowych buraka cukrowego, wywoływana przez wirus Beet necrotic yellow vein virus (BNYVV). Jej skutki mogą być dramatyczne — w sprzyjających warunkach powoduje spadek plonu nawet o 60% i znaczne obniżenie zawartości cukru w korzeniach. Przenoszona jest przez pierwotniaka glebowego Polymyxa betae, który działa jako wektor wirusa. Sprawca choroby zimuje w glebie — formy przetrwalnikowa mogą zachować możliwość porażania żywiciela do ponad 10 lat. Rizomania rozprzestrzenia się przez zanieczyszczoną glebę (np. na butach, maszynach rolniczych), wodę gruntową i rowy melioracyjne, a także w trakcie transportu korzeni buraka.

Kolejne propozycje Bejo to Wodan, Bettollo, Bresko. Są to różne odmiany buraka ćwikłowego do wczesnych zbiorów i długiego przechowywania.
Burak ćwikłowy bohaterem sympozjum
Podczas Dni Otwartych Bejo w Warmenhuizen w Holandii, Bejo zorganizowało sympozjum na temat buraka ćwikłowego zatytułowane „Rooted in Success: Innowacje w hodowli, produkcji i marketingu buraka ćwikłowego „. W programie były prezentacje ekspertów Bejo. Jack van Dorp i Katerina Kontidou omówili strategie hodowli buraka ćwikłowego, w tym rozwój odmian hybrydowych o wysokiej odporności i zawartości cukrów (Brix) oraz zastosowanie markerów DNA w selekcji cech, co przyspiesza i usprawnia proces hodowli.
W bloku dotyczącym produkcji nasion Jos Doodeman i Julien Jouanneau przedstawili globalne strategie produkcji nasion, w tym wykorzystanie dronów i systemów autonomicznych do monitorowania jakości.
Blok dotyczący strategii uprawy i przechowywania wypełnił wykład wygłoszony przez Cornelisa Knöpsa z CropConsult. Prelegent mówił o znaczeniu rolnictwa precyzyjnego, zarządzaniu nawożeniem i wpływie liczby dni wegetacji na plon.
Ostatni blok sympozjum dotyczył marketingu i trendów konsumenckich. Prelegentka tej części spotkania, Daniëlle Bruin, podkreśliła rosnące zainteresowanie burakiem, określanym jako superfood — w formie soków, proszków, a nawet kosmetyków. Zwróciła uwagę na znaczenie w działaniach marketingowo-promocyjnych tzw. storytellingu i współpracy z influencerami.