Buraki ćwikłowe odporne na choroby

Rizoktonioza to choroba wywoływana przez grzyb Rhizoctonia solani. Objawia się m.in. czarną, suchą zgnilizną na powierzchni lub wewnątrz korzeni. Biorąc pod uwagę, że sklerocja patogenu wywołującego chorobę mogą długo przetrwać bez rośliny żywicielskiej, rekomendowana jest uprawa odmian odpornych (oraz oczywiście płodozmian). Jedną z odmian mającą genetyczną najwyższą odporność na tę chorobę jest burak ćwikłowy Subeto. Z kolei najwyższą odporność na inną chorobę, chwościk buraka, ma odmiana Boro. Charakteryzuje się ona dodatkowo bardzo dobrze rozwiniętym systemem korzeniowym.

Burak Boro (fot. Bejo)

Podczas spotkań u producentów w ubiegłym roku m.in. porównywano odmiany pod względem jakości korzeni buraka czerwonego. Jednym z najważniejszych czynników determinujących smak jest zawartość cukrów (°Brix). Wartością akceptowalną u buraków ćwikłowych jest wartość 10°Brix – przekazał Paweł Glanowski. Dodał, że odmiana Boro w jednym z doświadczeń miała wartość 12°. Warto podkreślić, że korzenie odmian buraków mniej podatnych na choroby, głównie powodujące defekty liści, a następnie ich obumieranie (czego konsekwencją jest tworzenie nowych liści w okresie wegetacji) mają wyższy °Brix.

Wśród nowości odmianowych warto zaznaczyć, że wdrażany jest m.in. „nowy Wodan” tj. aktualnie odmiana pod numerem Bejo 3625, wcześniejsza o ok. 10 dni od standardowej odmiany Wodan (o 95 dniach wegetacji).

Paweł Glanowski poinformował, że firma obecnie duży nacisk kładzie na wyhodowanie nowych odmian buraka czerwonego odpornego na rizomanię – powszechną chorobę buraka cukrowego, powodowaną przez wirus. Wirus ten jest przenoszony przez wektor grzybowy Polymyxa betae, który może przetrwać w glebie nawet przez 20-25 lat. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom producentów firma Bejo Poland wprowadza na rynek już trzy odmiany odporne na rizomanię: Bazzu, Manzu i Rhizu. Są to odmiany typu Boro i Bettollo, czyli polecane do uprawy na plon główny z siewów czerwcowych.

Odmiany marchwi

W ofercie Bejo Poland marchew stanowi jeden z głównych gatunków, a paleta jej odmian stale się poszerza. Nową odmianą rekomendowaną przez prelegenta jest Nagasaki. To bardzo wczesna (95 dni wegetacji) i wyrównana marchew. Zachowuje długo przydatność zbiorczą, co wyróżnia ją na tle innych w segmencie odmian wczesnych. Dzięki temu nie traci na jakości (nie pęka). Jej silna nać umożliwia zbiór mechaniczny. Jest polecana również do uprawy pod osłonami na zbiór pęczkowy.

Dla producentów szukających odmiany bardzo smacznej i intensywnie wybarwionej specjalista polecał odmianę Natuna. Może być uprawiana na przechowywanie, ale z późniejszych siewów (po 10 czerwca), ponieważ jest gotowa do zbioru już po ok. 117 dniach od wysiewu. Jest ceniona za wysoką zdrowotność polową, m.in. na alternariozę.

Trzecią odmianą marchwi typu nantejskiego, prezentowaną na spotkaniu, była Nordhorn (128 dni). To nowość na rynku przeznaczona do bardzo długiego przechowywania. Warto podkreślić bardzo wysoką zdrowotność naci tej odmiany oraz wysoką tolerancję na pękanie. Jej korzenie są gładkie i łatwo się je myje. Zachowują wysoką jakość po długim przechowywaniu. Odmiana Nordhorn jest zbliżona do standardu na rynku z hodowli Bejo, tj. odmiany Nerac.

Odmiany pietruszki

Portfolio odmian mieszańcowych pietruszki korzeniowej stale się poszerza. W połączeniu z innowacyjną formułą B-Mox® mają one wiele cech korzystnych, takich jak m.in. szybkie wschody i świetne wyrównanie siewek, co przekłada się na wyższy i lepszy jakościowo plon korzeni.

Oprócz dobrze znanej producentom średnio późnej odmiany Arctica polecanej do siewu na przełomie kwietnia i maja Paweł Glanowski rekomendował również dwie nowości mieszańcowe: pietruszkę Corsica i Romanica. Pierwsza z nich tworzy korzenie nieco krótsze, ale o większej średnicy i dość ciężkie, do sprzedaży „na worki”. Korzenie są gładkie i nie łamią się. Z kolei Romanica ma nieco dłuższy okres wegetacji (142 dni) i pozwala uzyskać bardzo wysoki plon handlowy długich korzeni. Rośliny tej odmiany wyróżniają się wysoką zdrowotnością w trakcie wegetacji.