Pory, selery i pietruszka – kilka słów o odmianach i uprawie
W Witaszewicach, w łódzkim zagłębiu produkcji warzyw, na początku roku firma Rol-Spec wraz z partnerami (Luty Jacek Sp. k. , firmami Symbioz, Koppert Polska, Royal Crop oraz Napena) zorganizowała spotkanie poświęcone uprawie porów, selerów i pietruszki. Było ono okazją do zapoznania przybyłych gości z szeroką ofertą środków produkcji ogrodniczej. W pierwszej części relacji przedstawiam ofertę odmian pora, selera korzeniowego i pietruszki holenderskiej hodowli Novisem, których charakterystykę przybliżył dr inż. Marcin Wieczyński z firmy Rol-Spec.

Odmiany pora – sprawdzone i nowe
Jak informował specjalista w rejonie Łęczycy popularny jest por Impala F1. Jest on przeznaczony przede wszystkim na zbiór jesienny, jednak w praktyce okazuje się on odmianą uniwersalną i z powodzeniem może być również uprawiany na przyspieszony zbiór letni, a także na zbiór wczesną wiosną, po przezimowaniu (po łagodnych zimach). Rośliny pora Impala F1 mają wzniesiony pokrój oraz ciemnozielone liście. Pory tej odmiany mogą być sprzedawane na sztuki, ponieważ są one okazałe i ważą ok. 700 g. Łodygi rzekome szybko się obiera i łatwo przygotowuje do sprzedaży. Przedstawiciel firmy Rol-Spec dodał, że w związku z dużym zainteresowaniem producentów tą odmianą, do każdego zakupionego zestawu 5 opakowań nasion Impali jedno jest dodawane gratis.




Nowością w asortymencie porów jest odmiana Cuda F1, której rozsadę należy sadzić ok. połowy czerwca z przeznaczeniem na zbiór późnojesienny i zimowy od grudnia do lutego. Ma wyjątkowo długą łodygę rzekomą, smukłe, niebieskozielone liście i wzniesiony pokrój. Wyróżnia się podwyższoną wytrzymałością na wymarzanie. W ubiegłym roku u lokalnego producenta była testowana m.in. nowa odmiana pora pod numerem NOV 6436 F1. Wyróżnia się ona bardzo szybkim tempem wzrostu. Jest rekomendowana do uprawy z rozsady sadzonej już od maja. Według przeprowadzonych obserwacji pojedynczy por tej odmiany waży średnio 200 g więcej w porównaniu do wielu konkurencyjnych odmian z tego segmentu, co stanowi o jej wysokiej przydatności do uprawy tego gatunku na kilogramy. Podobnie jak poprzednie odmiany rośliny NOV 6436 F1 mają wzniesiony pokrój, wydłużoną część wybieloną, lecz nieco jaśniejsze liście.
Selery na zbiór pęczkowy, do przetwórstwa i przechowywania
Na wczesne zbiory prelegent polecał ustaloną odmianę selera Alpha. Wykazuje ona wysoką tolerancję na jarowizację i niskie temperatury panujące wiosną po posadzeniu rozsady. Z powodzeniem jest uprawiana przez wielu producentów na zbiór pęczkowy z uwagi na atrakcyjną, mocną nać. Odmianą o uniwersalnym przeznaczeniu jest Calgary F1. Sprawdzi się ona w sprzedaży na rynek warzyw świeżych, na zaopatrzenie przemysłu i do długiego przechowywania. Charakteryzuje się wysoką zawartością suchej masy. Specjalista zalecił sadzenie rozsady tej odmiany po 15 maja. Wartością dodaną jest wyraźne wyrównanie roślin i korzeni spichrzowych, co jest cechą oczekiwaną przez odbiorców. Najbardziej polecaną odmianą selera korzeniowego, która spełnia wymagania odbiorców, zwłaszcza przemysłu przetwórczego, jest Boston F1. Zdobywa ona coraz większe uznanie za sprawą bardzo dużych i ciężkich zgrubień (za sprawą wysokiej zawartości suchej masy). Są one kuliste, gładkie i łatwe w oczyszczeniu, ponieważ „broda” korzeniowa jest ściśle skierowana w dół. Nasiona tej odmiany są sprzedawane tylko w postaci otoczkowanej i podkiełkowanej. Zapewnia to szybkie i wyrównane wschody. Obie odmiany mieszańcowe (Calgary i Boston) mają zwarty miąższ i wysoką tolerancję na septoriozę.





Pietruszka – dwa typy korzeni
Od trzech lat w ofercie firmy Rol-Spec znajduje się pietruszka korzeniowa odmiany Navajo. Tworzy ona długie korzenie spichrzowe. Jest zalecana do uprawy na cele przechowalnicze i do sprzedaży w opakowaniach kartonowych. Gros producentów uprawia tę odmianę pod włókninami na wczesny zbiór i zaopatrzenie rynku warzyw świeżych. Korzenie półdługie tworzy odmiana Comanche. Są one gładkie i dobrze prezentują się w tackach z włoszczyzną. Bardzo dobrze się myje i zaobserwowano jej wysoką tolerancję na mączniaka prawdziwego. Dobrze sobie radzi na polach pozbawionych nawadniania.







