Cebule i inne propozycje warzyw do uprawy polowej – przegląd oferty firmy Rol-Spec
Podczas grudniowego spotkania w Pałecznicy, Konrad Gołdyn, reprezentujący firmę Rol-Spec przedstawił portfolio kapust (o których pisałem w poprzednim artykule) oraz odmiany innych warzyw hodowli Novisem oraz Cora Seeds. Krótką charakterystykę cebul, pietruszki, arbuzów, cukinii, kopru i szczypiorku przedstawiam w poniższym materiale.

Z holenderskiej hodowli…
… firmy Novisem Konrad Gołdyn polecał m.in. pietruszkę korzeniową Comanche. To odmiana o gładkim, średnio długim korzeniu, dzięki czemu świetnie sprawdza się w sprzedaży bezpośredniej oraz pakowana na tacki – w zestawach włoszczyzny. Odmiana Comanche wykazuje dużą tolerancję na mączniaka prawdziwego. Dobrze sobie radzi w uprawie na słabszych stanowiskach. Kolejna odmiana pietruszki, Navajo, jest polecana do sprzedaży w skrzynkach kartonowych, jej długie korzenie prezentują się bardzo dobrze. Można je bardzo długo przechowywać. Obie pietruszki są dostępne w formie nasion pobudzonych do kiełkowania, co zapewnia szybkie i wyrównane wschody.
Firma Novisem specjalizuje się również w hodowli niszowych gatunków warzyw i ziół. Jak poinformował prelegent w rejonie Krakowa bardzo popularny jest koper Ceres. Ta odmiana jest tolerancyjna na stresowe warunki uprawowe. Ma ciemnozielone liście i późno wytwarza pędy kwiatostanowe. Jest uniwersalna i ma długie okno zbiorcze. Często odmianę tę uprawia się również pod osłonami, na zbiór pęczkowy.
Kolejnym warzywem liściowym omawianym przez przedstawiciela firmy Rol-Spec był szczypiorek. Proponowana przez firmę odmiana Splendidus ma grube liście o ciemnym zabarwieniu. Dzięki wzniesionemu pokrojowi nie ma tendencji do pokładania się, nawet przy intensywnych opadach deszczy. Atutami tej odmiany jest wysoka odporność na rdzę oraz szybka odbudowa liści po cięciu.
Cebule
Konrad Gołdyn rekomendował m.in. szereg odmian cebul z włoskiej hodowli Cora Seeds. Ich nasiona dostępne są w trzech wariantach: precyzyjne, precyzyjne + (tzn. o większym kalibrze nasion) i w technologii CORASPEED® (podkiełkowane), co zapewnia szybkie wschody i dobre wyrównanie roślin już na starcie.
Cebulą „typową”, do sprzedaży w workach, jest Ambrador. To odmiana mieszańcowa w typie amerykańsko-włoskim, która dość późno kończy wegetację, ale tworzy zgrubienia duże, twarde, z wąską szyjką – co ułatwia obieranie. Można ją z powodzeniem przeznaczać również do długiego przechowywania. Dobrze radzi sobie również na suchych stanowiskach, gdyż wytwarza siny system korzeniowy. Z uwagi na bardzo duży kaliber typową odmianą do przetwórstwa jest Khalifer F1, o brązowej łusce. Z cebul czerwonych specjalista polecał odmianę Fiamma F1, która długo się przechowuje. Wyróżnia się dużym procentem cebul z pojedynczym stożkiem wzrostu. Cebulę zimującą reprezentuje m.in. odmiana Fokker F1. Ma jasną, brązowożółtą łuskę. Wcześnie dojrzewa i pozwala uzyskać wysoki plon handlowy. Nieco późniejszą w tym segmencie odmianą jest Skiner F1 o barwie słomkowej. To cebula predysponowana do sprzedaży w workach. Do grupy odmian zimujących dołączyła niedawno nowość – cebula czerwona pod numerem CRX 3720 F1, która jak podkreślił prelegent, ma wysoki potencjał plonotwórczy. Dotychczasowe wyniki u producentów wskazują, że bardzo wcześnie dojrzewa na polu i jest zalecana do sprzedaży głównie na rynku warzyw świeżych.




Nowości gatunkowe w ofercie – arbuzy i cukinie
Od bieżącego roku firma Rol-Spec dystrybuuje nasiona cukinii pod numerami: CRX 90202 F1 i CRX 90553 F1. Są to odmiany wczesne, o ciemnozielonych owocach cylindrycznego kształtu. Nadają się do uprawy w polu i pod osłonami. Mają umiarkowaną odporność na wirusy i mączniaka. Specjalista zwrócił uwagę również na zainteresowanie okolicznych producentów uprawą arbuza. Odpowiedzią firmy Rol-Spec jest odmiana Fiesta F1. To arbuz bardzo wczesny, o owocach osiągających masę ok. 7 kg. Mają one zwarty, soczysty miąższ. Rośliny tej odmiany są bardzo tolerancyjne względem trudnych warunków w okresie wegetacji.