Dni otwarte w gospodarstwie firmy Luvega – odmiany cebuli i technologia siewu
Na plantacji cebuli firmy Luvega w Wierzchosławicach (w okolica Inowrocławia) 4 sierpnia firma Rol-Spec wraz ze współorganizatorami (Hurtownia Ogrodnicza Flortom, AgroTop Kaczmarek, Koppert, Ha-Dwa-O, PPD Finanse, Yara Polska) zorganizowała dzień otwarty. Pierwsza część artykułu poświęcona jest odmianom cebuli hodowli Cora Seeds (reprezentowanej w Polsce przez Rol-Spec) oraz Technologii siewu TC 14 (AgroTop Kaczmarek).
Odmiany cebuli typu włoskiego
Jak informował Marcin Wieczyński z firmy Rol-Spec,ma ona w swojej ofercie odmiany cebuli hodowli Cora Seeds, typu włoskiego. Dorastają one do bardzo dużych rozmiarów, są kulistego kształtu. Szczypior utrzymuje się w dobrej kondycji do końca wegetacji (przy prowadzeniu właściwej ochrony roślin). Rośliny mają mocny system korzeniowy, co jest niezwykle istotne w okresach niedoboru wody i wysokich temperaturach. Cebule typu włoskiego można przechowywać do kwietnia.
Odmiany cebuli prezentowane na plantacji
Najbardziej znaną wśród producentów odmianą cebuli hodowli Cora Seeds jest Ambrador F1 (typ włoski połączony z typem amerykańskim), o łusce w kolorze żółtym. Przeznaczona jest zarówno na świeży rynek, jak i dla przetwórstwa – ze względu na duży rozmiar cebul. Można ją przechować do kwietnia.
Odmiana Khalifer F1 (typ włoski) rekomendowana jest typowo dla przetwórstwa. W porównaniu z cebulą Ambrador F1 zawiera 1% suchej masy więcej, dzięki czemu może być dłużej przechowywana. Ma łuskę w trochę ciemniejszym kolorze.
Fiamma F1 (typ włoski) to odmiana cebuli o łusce w kolorze intensywnie czerwonofioletowym. Wyróżnia się przede wszystkim wysoką zdrowotnością, nie jest podatna na choroby odglebowe. Jest to odmiana średnio wczesna. Cebule dorastają do bardzo dużych rozmiarów. Nadaje się zarówno dla przemysłu przetwórczego, jak i na świeży rynek.
Mechanizacja uprawy – technologia siewu TC 14
Na temat uprawy cebuli w technologii siewu TC 14 mówił Tomasz Kaczmarek z firmy AgroTop Kaczmarek. Technologia ta pozwala ona na uzyskanie wyrównanego i większego plonu (do około 10%). Rzędy rozmieszczone są co 14 cm, dzięki czemu rośliny mają lepszy dostęp do światła, gleba wokół cebul jest lepiej napowietrzona. Technologia TC 14 pozwala w łatwiejszy sposób prowadzić ochronę roślin, nawożenie i budować potencjał plonu. Nasiona wysiewane są w ilości od 650 tys. do 700 tys. na hektar.
W gospodarstwie zastosowano technologię TC 14 w 10 rzędach. Początkowo pojawił się problem z siewem ze względu na rozmieszczone linie kroplujące. Nasiona zostały posiane stosunkowo głęboko, przez co około 10% nasion nie wykiełkowało, przy czym „silniejsze” odmiany cebuli powschodziły. W przyszłości nasiona będą wysiewane trochę płyciej. W kilku rzędach prowadzone są próby z wysiewaniem nasion w ilości do 1 miliona na hektar. – Nie zawsze wysiew nasion w ilości 1 mln. na hektar ma sens, ponieważ warunki glebowe mogą nie pozwolić na to – mówił specjalista.
Tomasz Kaczmarek podkreślał, że dla uzyskania większego plonu kluczowe znaczenie ma właściwe nawożenie i ochrona roślin.