Wciornastki – groźne szkodniki warzyw
Wciornastki są groźnymi szkodnikami warzyw (i nie tylko) uprawianych pod osłonami. Wyrządzają nie tylko szkody bezpośrednie uszkadzając liście i kwiaty ale także pośrednie - są wektorami wirusów. Wciornastek zachodni (Frankliniella occidentalis) należy do groźnych szkodników upraw pod osłonami. Umieszczony jest na liście organizmów kwarantannowych i podlega obowiązkowemu zwalczaniu.
Opis gatunków
Wciornastek tytoniowiec (Trips tabaci)
Jest to najczęściej występującym gatunek w uprawach warzyw i roślin ozdobnych pod osłonami. Samica szkodnika, długości 1,2-1,6 mm, wiosną i latem jest koloru żółtego, a jesienią – brązowego. Czułki 7-członowe, brązowe z wyjątkiem I, który jest bezbarwny. Larwy są podobne do osobników dorosłych tylko mniejsze.
Wciornastek zachodni (Frankliniella occidentalis)
Dorosłe osobniki to małe owady przecinkowatego kształtu o długości do 1,2 mm (samce trochę mniejsze od samic), koloru pomarańczowo-brązowego. Mają dwie pary wąskich skrzydeł otoczone „frędzlami” z włosków oraz parę czułków na głowie. Samica składa jajo w tkankę liścia – nie jest ono widoczne „gołym” okiem. Bezskrzydłe larwy są koloru od kremowego do jasnożółtego. Nimfy koloru żółtego kształtem przypominają osobniki dorosłe i są o nich mniejsze.
Szkodliwość
Osobniki dorosłe i larwy obu gatunków odżywiają się sokiem komórkowym roślin. W miejscu żerowania wciornastka zachodniego na spodniej stronie liści widoczne są kilkumilimetrowe, nieregularne białe plamy, które z czasem przebarwiają się na brązowo. W wyniku żerowania wciornastka tytoniowca na liściach widoczne są drobne plamy koloru srebrzystobiałego, początkowo usytuowane wzdłuż nerwu głównego a z czasem na całej powierzchni. Liście żółkną i zamierają. W przypadku obu gatunkach w obrębie plam widoczne się czarne, błyszczące grudki – odchody szkodnika. Wciornastki uszkadzają także kwiaty, które stopniowo zasychają i nie zawiązują owoców. Owoce mogą mieć zniekształconą, popękaną skórkę.
Wciornastek zachodni wyrządza także szkody pośrednie, ponieważ jest wektorem groźnego wirusa brązowej plamistości pomidora.
Profilaktyka i zwalczanie wciornastków
Bardzo pomocne we wczesnym wykrywaniu obecności wciornastków są niebieskie tablice lepowe, które należy wywieszać w szklarni bezpośrednio po wysadzeniu rozsady na miejsce stałe. Wciornastki najskuteczniej można zwalczyć przy użyciu metody biologicznej z wykorzystaniem pożytecznych makroorganizmów. Do zwalczania wciornastków polecane jest również użycie entomopatogenicznych nicieni Steinernema feltiae. W przypadku braku widocznych efektów lub gwałtownego wzrostu liczebności wciornastków, konieczne jest przeprowadzenie minimum 2–3 zabiegów środkami ochrony roślin aktualnie zarejestrowanymi do zwalczania tych szkodników w danej uprawie.
Wciornastek zachodni umieszczony jest na liście organizmów kwarantannowych i podlega obowiązkowemu zwalczaniu.