Cebula zdrowa i wysokiej jakości – odmiany z oferty Enza Zaden
Pod takim hasłem 14 sierpnia w Młynicach (Kujawy) odbyły się dni otwarte firmy Enza Zaden Poland, na plantacji cebuli w gospodarstwie Państwa Śmigielskich. Zaprezentowano portfolio odmian hodowli Enza Zaden (typu Rijnsburger, hiszpańskiego, hiszpańskiego z domieszką typu Rijnsburger) oraz odmiany typu japońskiego hodowli Takii Seed. Znalazły się wśród nich cebule o żółtej, brązowej i czerwonej łusce, z siewu wiosennego.
Przebieg sezonu w gospodarstwie
Jak mówił Pan Dariusz Śmigielski na początku uprawy, po wysiewie, pojawiły się problemy ze wschodami. Były one spowodowane niewielkimi opadami deszczu, które doprowadziły do „zaskorupienia” gleby. Dodatkowo w trakcie wschodów panowała bardzo niska temperatura. Odmiany cebuli o żółtej łusce nie wzeszły równomiernie. Aby zachować zaplanowaną obsadę roślin na hektar, zabiegi herbicydowe zostały wykonane w późniejszym niż zazwyczaj okresie. W związku z tym pole było bardzo zachwaszczone. Pojawił się problem z wciornastkami. Przy braku opadów nawadniano plantację co najmniej raz w tygodniu.
Odmiany cebuli o żółtym kolorze łuski
Bruce F1 to średnio późna odmiana cebuli typy Rijnsburger przeznaczona do długiego przechowywania. Wyróżnia się wysoką tolerancją na herbicydy. Cebule są wyrównanej wielkości (niewielka jest liczba cebul o średnicy poniżej 50 mm), dzięki czemu plon handlowy jest duży. Mają wysoką zawartość suchej masy, przez co w niewielkim stopniu narażone są na wystąpienie chorób.
– W porównaniu z typem hiszpańskim cebule typu Rijnsburger mają słabszy system korzeniowy, przez co bardziej narażone są na choroby odglebowe – mówił Paweł Wechterowicz z firmy Enza Zaden Poland. W tym sezonie właśnie z tego względu odmiany te wcześniej niż zazwyczaj zakończyły wegetację.
W gospodarstwie na polu demonstracyjnym uprawiane były odmiany typu japońskiego Takii Seed: Comae F1 (najwcześniejsza odmiana, z mocno przylegającą łuską o jasnej barwie), Superon F1 i Bonus F1 (odmiany wczesne) oraz Medusa F1 (odmiana średnio wczesna na świeży rynek, bardzo mocny system korzeniowy, cebule bardzo duże). W panujących w tym sezonie warunkach atmosferycznych odmiany wczesne zakończyły wegetację miesiąc przed odmianami standardowymi, dzięki czemu uniknęły presji mączniaka rzekomego. Właściciel gospodarstwa produkuje cebule dla przetwórstwa, z przeznaczeniem na obieranie. Odmiany typu japońskiego mogą być sprzedawane także na świeży rynek. Comae F1 jest odmianą idealną na worek. Szczypior może być pozostawiony do zaschnięcia szyjki, nie ma potrzeby jego obcinania. – W przypadku odmiany Bonus F1 cebule przeznaczone na obieranie powinny być wykopane jak najszybciej po załamaniu szczypioru (najlepiej do 2 dni), dzięki czemu łuska ściśle przylega i nie zostanie ściągnięta – informował Paweł Wechterowicz. Na obieranie cebula może dłużej leżeć niekopana tym samym przyrasta na wielkość i zwiększa plon.
Odmiany cebuli o jasno brązowej łusce
Jatoba F1 to wczesna odmiana typu hiszpańskiego (wczesność zbliżona do odmiany Bonus). Ma mocny system korzeniowy i jest tolerancyjna na patogeny odglebowe. Cebule mają jasnobrązową łuskę. Odmiana przeznaczona jest do przetwórstwa oraz na rynek warzyw świeżych.
Iroko F1 – średnio późna odmiana cebuli typu hiszpańskiego z domieszką typu Rijnsburger. Cebule są kulistego kształtu. Mają mocne, brązowawe łuski, 3 lub 4 zewnętrzne bardzo ciasno przylegające. W skrzyniopaletach można ją przechowywać przez 8-9 miesięcy, natomiast na niskiej pryzmie (3-3,5 m wysokości) do lutego-marca. Odmiana nadaje się także na świeży rynek (zalecany wysiew 3 jednostek na hektar). Wyróżnia ją stabilnie plonowanie, nawet przy dużych opadach deszczu (szybko transpiruje wodą przez liście) lub na stanowiskach bez nawadniania (ze względu na silny system korzeniowy). Najważniejszą zaletą odmiany jest wysoka tolerancja na fuzarium (Fusarium oxysporum) i różową zgniliznę korzenia cebuli (Pyrenochaeta terrestris). W fazie do 3. liścia zalecane są dzielone dawki herbicydów do walki z chwastami. Odmiana nie jest chętnie zasiedlana przez wciornastki. Przed zbiorem zalecane jest ścinanie szczypioru. Z racji dużego wigoru i zdrowotności zalecane jest dobre wysuszenie cebul.
Odmiany cebuli o czerwonym kolorze łuski
W gospodarstwie uprawiane są dwie odmiany typy Rijnsburger polecane do przechowywania. Monastrell F1 to odmiana wczesna o ciemnoczerwonym kolorze łuski. Ma bardzo duży potencjał planowania. Odmiana monocentryczna. Cebule są równomiernie wybarwione także w środku. Odmiana może być produkowana z rozsady co czyni ją jedną z pierwszych czerwonych cebul wiosennych. Kolejną polecaną odmianą jest Tannat F1 – średnio późna odmiana, z tolerancją na fuzarium i różowienie korzeni, wysoki plon i bezpieczeństwo produkcji to niewątpliwe wyróżniki tej odmiany, dodatkowo szybkie wewnętrzne wybarwienie na kolor ciemnoczerwony.
Autor: Anna Czarnecka, Sylwia Świeczkowska-Zając