Targi w Madrycie odbywają się w tym roku od 8 do 10 października. Będą to trzy dni pełne okazji do zapoznania się z ofertą aż 2146 wystawców. Swój asortyment pokażą na stoiskach rozmieszczonych w kilku halach, na powierzchni 70 tysięcy metrów kwadratowych. Targi są imprezą wybitnie międzynarodową, bo oczywiście oprócz licznej reprezentacji hiszpańskich podmiotów i zwiedzających, uczestniczą w niej w roli wystawców i gości reprezentacje aż 145 krajów. W tym roku targi odwiedzi ponad 103 tysiące osób! Organizatorami targów są IFEMA – Targi w Madrycie oraz FEPEX – Hiszpańska Federacja Producentów i Eksporterów Owoców, Warzyw, Kwiatów i Żywych Roślin.

Polska reprezentacja na targach w Madrycie

Co roku na targi w Madrycie przybywa duża reprezentacja polskich podmiotów. Polscy producenci owoców i warzyw, a także grupy i organizacje producentów są skupieni na stoisku narodowym. Takie stoisko jest organizowane przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, a w targach w tym roku uczestniczy także prezes KZGPOW, Witold Boguta. Udział w targach jest dofinansowywany z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. 

Witold Boguta
Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grupy Producentów Owoców i Warzyw (fot. P. Myziak)

Dla międzynarodowych gości targów bardzo dobrze prezentują się m.in. polskie jabłka, gruszki czy borówki, a także szeroka gama warzyw. Hitem eksportowym są oczywiście papryki z południa Mazowsza, w różnych kształtach i kolorach, m.in. blokowe, stożkowe, słodkie i pikantne, małe i duże. W ofercie są także coraz częściej produkowane w Polsce bakłażany, cukinie, dynie kulinarne i ozdobne, które i w Polsce i zagranicą zyskują popularność. Grupy i organizacje producentów, takie jak Rajpol, Fruit Group, Ewa-Bis, Agro Queens, Idealsad, Appolonia, Wil Sad oferują świeże owoce, głównie jabłka, choć Rajpol pokazuje potencjalnym klientom także przetwory owocowe, jak soki jabłkowe i chipsy jabłkowe pod marką Pola.

Na stoiskach dwóch organizacji – Polish Berry Cooperative i SunBerry można oczywiście zapoznać się z ofertą borówek, zarówno świeżych, jak i w formie przetworzonej. Są soki, ale i owoce liofilizowane.

Kluczowe sektory

W tym roku wiodące wydarzenie handlowe dla sektora owoców i warzyw zorganizowane wokół czterech obszarów wystawienniczych odbywa się pod hasłem „Odkryj istotę sektora”. Najszerzej reprezentowane będą po raz kolejny Fresh Produce, z pełną gamą produktów owocowych i warzywnych, a także Related Industry, która skupia cały łańcuch wartości branży oraz Fresh Food Logistics, przestrzeń dla logistyki, transportu i zarządzania łańcuchem chłodniczym produktów spożywczych.

Nowością tej edycji jest sektor Innova&Tech. Jest to nowy obszar, który łączy sektory Biotech Attraction i Smart Agro, i będzie przestrzenią dla firm zajmujących się innowacjami, badaniami i rozwojem technologicznym w produkcji roślinnej.

Konkurs innowacji

Jednym z punktów programu madryckich targów jest konkurs Innovation Hub Awards, który docenia i podkreśla wysiłki w zakresie badań, rozwoju i innowacji całej branży, a w szczególności każdej firmy. Tu ceni się innowacyjność i przedsiębiorczość. Wsumie 9 produktów zostało wybranych jako finaliści konkursu spośród 40 zgłoszonych i będą mieli okazję bronić swoich kandydatur przed jury Innovation Hub Awards w czwartek 10 października, od godziny 12:00 w Fruit Forum w hali 1 targów. Po ich obronie i obradach jury zostanie wybrany zwycięzca w każdej kategorii – Świeże Produkty; Przemysł F&V oraz Działania na rzecz Zrównoważonego Rozwoju i Zaangażowania – i odbędzie się ceremonia wręczenia nagród, z nagrodą pieniężną w wysokości 2000 euro dla każdego zwycięzcy. Informacje na temat 40 produktów i usług prezentowanych podczas tej edycji będą dostępne w przestrzeni Innovation Hub w Fruit Attraction, znajdującej się w centrum hal 1 i 3.

Gastronomiczne pokazy

Urozmaicony program Fruit Attraction obejmuje Factoría Chef, przestrzeń pokazową zaprojektowaną w celu podkreślenia jakości i możliwości gastronomicznych tkwiących w owocach i warzywach. Celem Factoría Chef jest promowanie wszechstronności i doskonałości produktów rolnych poprzez pokazy kulinarne prowadzone przez znanych szefów kuchni.  Dzięki wsparciu Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności, przestrzeń ta będzie zlokalizowana w hali 5, gdzie odwiedzający będą mogli cieszyć się kreatywnymi przepisami i degustacją potraw przygotowanych z produktów takich jak awokado, pomidory, jabłka, brzoskwinie, śliwki, granaty, czerwone owoce itp. Wszystko to od różnych uczestników targów, takich jak Campo de Lorca, FHF, 5 al Día, Primaflor, Asociafruit, Trops, Extremadura Avante, CMR Group, Promperú, Primary Sector of Gran Canaria, Somos Hijolusa i Avocados from Colombia.

Wszystkim wystawcom i zwiedzającym życzymy udanych targów, a za zdjęcia dziękuję Pawłowi Myziakowi (Euro Papryka).