Fasolka szparagowa – właściwości i wartości odżywcze
Fasolka szparagowa, zarówno żółta, jak i zielona, jest źródłem witamin i składników odżywczych. Jest szczególnie polecana cukrzykom i kobietom w ciąży.
Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej. Obecnie jest uprawiana w prawie wszystkich krajach świata, głównie azjatyckich. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta, która charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, i zielona, która jest bardziej wyrazista w smaku. Czym się różnią? Zielona fasolka zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego niż żółte strączki, dlatego jest zalecana kobietom w ciąży, osobom chorym na cukrzycę, a także tym z niedoborem żelaza. Z kolei żółta szparagówka jest bogatsza w potas i fosfor.
Fasolka szparagowa – właściwości
- wzmacnia układ odpornościowy
- obniża poziom cholesterolu
- wspomaga trawienie i odchudzanie
- wspomaga pracę układu krążenia
- pomaga kontrolować poziom cukru we krwi
- łagodzi objawy menopauzy
Wartość energetyczna – 31 kcal
Białko ogółem – 1.83 g
Tłuszcz – 0.22 g
Węglowodany – 6.97 g (w tym cukry proste 3.26)
Błonnik – 2.7 g
Witaminy
Witamina C – 12.2 mg
Tiamina – 0.082 mg
Ryboflawina – 0.104 mg
Niacyna – 0.734 mg
Witamina B6 – 0.141 mg
Foliany – 33 µg
Witamina E – 0.41 mg
Witamina K – 43.0 µg
Minerały
Wapń – 37 mg
Żelazo – 1.03 mg
Magnez – 25 mg
Fosfor – 38 mg
Potas – 211 mg
Sód – 6 mg
Cynk – 0.24 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference