Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej. Obecnie jest uprawiana w prawie wszystkich krajach świata, głównie azjatyckich. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta, która charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, i zielona, która jest bardziej wyrazista w smaku. Czym się różnią? Zielona fasolka zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego niż żółte strączki, dlatego jest zalecana kobietom w ciąży, osobom chorym na cukrzycę, a także tym z niedoborem żelaza. Z kolei żółta szparagówka jest bogatsza w potas i fosfor.

Fasolka szparagowa – właściwości

  • wzmacnia układ odpornościowy
  • obniża poziom cholesterolu
  • wspomaga trawienie i odchudzanie
  • wspomaga pracę układu krążenia
  • pomaga kontrolować poziom cukru we krwi
  • łagodzi objawy menopauzy

Wartość energetyczna – 31 kcal

Białko ogółem – 1.83 g

Tłuszcz – 0.22 g

Węglowodany – 6.97 g (w tym cukry proste 3.26)

Błonnik – 2.7 g

Witaminy

Witamina C – 12.2 mg

Tiamina – 0.082 mg

Ryboflawina – 0.104 mg

Niacyna – 0.734 mg

Witamina B6 – 0.141 mg

Foliany – 33 µg

Witamina E – 0.41 mg

Witamina K – 43.0 µg

Minerały

Wapń – 37 mg

Żelazo – 1.03 mg

Magnez – 25 mg

Fosfor – 38 mg

Potas – 211 mg

Sód – 6 mg

Cynk – 0.24 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference