Wartości odżywcze marchwi
Marchew to warzywo, którego właściwości lecznicze i wartości odżywcze doceniano już w starożytności. Na rynku dostępne są odmiany w kolorze pomarańczowym, białym, żółtym, czerwonym, a nawet ciemnofioletowym. Marchew jest bogatym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy - zwłaszcza beta-karotenu.
Marchew jest przede wszystkim źródłem karotenów, zwłaszcza beta-karotenu – silnego przeciwutleniacza, który jest prekursorem witaminy A. Beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku – zapobiega tzw. kurzej ślepocie, chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej i rozwojem zaćmy. Wzmacnia odporność, a także może ochronić przed rozwojem nowotworów. Opóźnia pojawianie się zmarszczek, przyśpiesza opalanie i przedłuża efekty kąpieli słonecznych. Marchew stanowi także źródło błonnik pokarmowy.
Nie należy jednak przesadzać z ilością spożywanej warzywa, ponieważ wątroba może nie poradzić sobie z rozkładem beta-karotenu co będzie widoczne w postaci „marchewkowego” koloru skóry. Dziennie można pić maksymalnie 2 szklanki soku z marchwi.
Wartości odżywcze marchwi (w 100 g)*:
Wartość energetyczna – 41 kcal
Białko ogółem – 0.93 g
Tłuszcz – 0.24 g
Węglowodany – 9.58 g
Cukry proste – 4.74 g
Błonnik –2.8 g
Witamina C – 5.9 mg
Witamina B1 (tiamina) – 0.066 mg
Witamina B2 (ryboflawina) – 0.058 mg
Witamina PP (niacyna) – 0.983 mg
Witamina B6 –0.138 mg
Kwas foliowy – 19 µg
Witamina A –16706 I.U.
Witamina E – 0.66 mg
Witamina K – 13.2 µg
Wapń – 33 mg
Żelazo –0.30 mg
Magnez –12 mg
Fosfor – 35 mg
Potas – 320 mg
Sód – 69 mg
Cynk – 0,24 mg
*Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference