Rok: 2016

Sałata siewna (Lactuca sativa L.) należy do rodziny astrowatych. Wyróżnia się 4 podstawowe odmiany botaniczne tego warzywa, różniące się cechami morfologicznymi. Czytaj dalej

Papryka ze względu na duże walory smakowe i odżywcze jest cenionym warzywem wśród konsumentów. Może być uprawiana zarówno w polu jaki i pod osłonami. W Polsce dominują uprawy w gruncie pod tunelami foliowymi. Papryka ma stosunkowo duże  wymagania środowiskowe. Czytaj dalej

Owoce papryki, że względu na duże wartości odżywcze, są od dawna cenionym warzywem i przyprawą na rynku. Zawarte w niej witaminy i sole mineralne korzystnie wpływają na zdrowie i odporność.  Czytaj dalej

Do przygotowywania substratów uprawowych wykorzystuje się różnego typu dodatki, które poprawiają strukturę podłoża. Poniżej charakterystyka tego typu materiałow. Czytaj dalej

Podłoża inertne pozbawione są składników mineralnych łatwo dostępnych dla roślin. Wszystkie składniki pokarmowe, oraz woda muszą być systematycznie roślinom dostarczane poprzez system nawadniania. Znając skład chemiczny wody i aktualne potrzeby pokarmowe roślin można łatwo ułożyć odpowiedni skład pożywki. Czytaj dalej

Do zabiegów zapobiegawczych lub interwencyjnych przeciwko chorobom należy stosować preparaty przemiennie, należące do różnych grup chemicznych. Przeciwdziała to powstaniu odporności organizmów szkodliwych na dane substancje aktywne. Przedstawiamy tabelaryczne zestawianie substancjami aktywnymi i grup chemicznych fungicydów. Czytaj dalej

Do zabiegów interwencyjnych przeciwko szkodnikom,  należy stosować preparaty przemiennie, należące do różnych grup chemicznych. Przeciwdziała to powstaniu odporności organizmów szkodliwych na dane substancje aktywne. Przedstawiamy zestawianie grup chemicznych insektycydów z kilkoma substancjami aktywnymi. Czytaj dalej

Ziemiórki to tzw. małe czarne muszki (dł. do 3 mm) widoczne tuż nad podłożem i w okolicy szyjki korzeniowej roślin. Stanowią największe zagrożenie dla młodych roślin, ponieważ ich larwy uszkadzają korzenie. Czytaj dalej

Wciornastki są groźnymi szkodnikami warzyw (i nie tylko) uprawianych pod osłonami. Wyrządzają nie tylko szkody bezpośrednie uszkadzając liście i kwiaty ale także pośrednie - są wektorami wirusów. Wciornastek zachodni (Frankliniella occidentalis) należy do groźnych szkodników upraw pod osłonami. Umieszczony jest na liście organizmów kwarantannowych i podlega obowiązkowemu zwalczaniu. Czytaj dalej

Przędziorki (tzw. małe pajączki), są groźnymi szkodnikami wszystkich gatunków roślin uprawianych pod osłonami – szczególnie pomidorów, ogórków, papryki  i roślin ozdobnych. Należą do pajęczaków z rodziny przędziorkowatych. Czytaj dalej

Firmy nasienne klasyfikują odmiany pomidorów nie tylko ze względu na miejsce uprawy (szklarnia, tunel, polowe) ale także w zależności od cech owoców. W ogólnej klasyfikacji pomidorów jedną z najważniejszych cech owoców jest ich średnia wielkość i kształt. Czytaj dalej

Na zakupy