Gotowe substraty torfowe są powszechnie wykorzystywane w ogrodnictwie. Producenci podłoży oferują szeroki wachlarz produktów na bazie torfu wysokiego pozyskiwanego głównie z krajów nadbałtyckich (Łotwa, Estonia, Litwa), Niemiec, Szwecji czy Irlandii. Przedstawimy krótki opis metod produkcji i zastosowania poszczególnych substratów. Czytaj dalej
Rok: 2016
Właściwości kwasów humusowych
Kwasy humusowe zawarte w nawozach o działaniu biostymulującym, wpływają przede wszystkim na poprawę struktury i jakości gleby, dzięki czemu m.in. polepszają rozwój systemu korzeniowego, wzrost roślin i jakość plonu. Mogą być stosowane we wszystkich uprawach ogrodniczych. Czytaj dalej
Właściwości odżywcze brokułów
Wartość odżywcza brokułu jest nie do przecenienia. Brokuły są dobrem źródłem minerałów takich jak wapń, potas, żelazo, fosfor, mangan, magnez, oraz witamin: A , C, K , E, z grupy B i kwasu foliowego. Wykazują właściwości antynowotworowe. Brokuły jako warzywo są też naturalnie dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Czytaj dalej
Biostymulatory z aminokwasami
Firmy nawozowe oferują gamę biostymulatorów polecanych do upraw ogrodniczych. Wśród nich są produkty na bazie amionokwasów. W poniższym artykule przedstawimy właściwości tych związków. Czytaj dalej
Organizmy pożyteczne – dobroczynki
Roztocza z rodzaju dobroczynkowate (Phytoseidae ) są powszechnie wykorzystywane w biologicznej ochronie roślin do walki z przędziorkami, mączlikami i wciornastkami. Przedstawiamy krótką charakterystykę poszczególnych gatunków. Czytaj dalej
Ekstrakty z alg
Wyciągi z alg morskich ( Laminaria digitata, Ascophyllum nodosum oraz Ecklonia Maxima) powszechnie wykorzystuje się do produkcji nawozów o działaniu biostymulującym na wzrost i rozwój roślin. Mogą one być stosowane do wszystkich upraw ogrodniczych zarówno w polu, jak i pod osłonami. Czytaj dalej
Właściwości odżywcze ogórków
Wartość odżywcza ogórka nie jest zbyt wysoka, ale warzywo jest cenione ze względu na zawartość związków o charakterze zasadowym, co korzystnie wpływa na odkwaszenie organizmu. Ogórek w 96% składa się z wody i jest mało kaloryczny. Czytaj dalej
Typy owoców papryki
Firmy nasienne oferują szeroką gamę odmian tego gatunku polecanych do upraw w polu i pod osłonami. Główne podziały dotyczą smaku, kształtu i koloru owoców oraz wczesności roślin. Czytaj dalej
Wartości odżywcze pomidorów
Pomidory są cennym źródłem witamin i pierwiastków mineralnych. Zawierają likopen (antyutleniacz), które chroni organizm przed wolnymi rodnikami i zapobiega procesom szybkiego starzenia się tkanek. Wykazano też pozytywny wpływ pomidorów na ograniczanie ryzyka zachorowania na nowotwory. Czytaj dalej
Mszyce – groźne szkodniki roślin
Mszyce to pluskwiaki z rodziny mszycowatych. Większość z nich jest polifagami - żerują na różnych gatunkach roślin. Wyrządzają szkody bezpośrednie (uszkadzając rośliny) i pośrednie (jako wektory wirusów). Czytaj dalej
Owady pożyteczne – dziubałeczek mączlikowy
Dziubałeczek mączlikowy (Macrolophus pygmaeus) jest jednym entomofagów najczęściej wykorzystywanych w biologicznej ochronie roślin pod osłonami. Ten pożyteczny owad chroni uprawę przed większością szkodników. Czytaj dalej
Podłoża kokosowe do uprawy roślin
Do podłoży organicznych, wykorzystywanych na szeroką skalę w uprawach ogrodniczych, zaliczają się tylko torfy ale także podłoża kokosowe, które powstają na bazie włóknień pozyskiwane z zewnętrznych warstw okrywy orzecha kokosowego. Czytaj dalej