Jednym z najcenniejszych składników pomidora jest likopen – silny antyutleniacz, który chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz hamuje procesy starzenia się tkanek. Badania prowadzone przez naukowców na całym świecie  wykazały, że regularne jedzenie pomidorów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka: prostaty, jelita grubego, żołądka, płuc, piersi i szyjki macicy. Likopen hamuje proces zwyrodnienia plamki żółtej w oku.

Pomidory wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C. Są bogate w potas, przez co zmniejszają ryzyko zawałów serca, miażdżycy, obniżają ciśnienie krwi oraz wpływają na prawidłową pracę układu krwionośnego. Dzięki małej kaloryczności są przydatne w leczeniu otyłości.

Wartości odżywcze surowych, czerwonych pomidorów (w 100 g)*:

Wartość energetyczna – 18 kcal
Białko ogółem – 0,88 g
Tłuszcz ogółem – 0,20 g
Węglowodany – 3,89 g (w tym cukry proste 2,63)
Błonnik – 1,2 g

Witamina A – 833 IU
Witamina E – 0,54 mg
Witamina K – 7,9 µg
Witamina C – 13,7 mg
Witamina B1 (tiamina) – 0,037 mg
Witamina B2 (ryboflawina) – 0,019 mg
Witamina B3 (niacyna/PP) – 0,594 mg
Witamina B6  – 0,080 mg
Kwas foliowy – 15 µg

Wapń – 10 mg
Żelazo – 0.27 mg
Magnez – 11 mg
Fosfor – 24 mg
Potas – 237 mg
Sód – 5 mg
Cynk – 0.17 mg
Miedź – 0,06 mg
Mangan – 0,11 mg

Fitosterole – 7 mg

*Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Czytaj także: „Typy pomidorów wg. wielkości owoców