Typy pomidorów wg. wielkości owoców
Firmy nasienne klasyfikują odmiany pomidorów nie tylko ze względu na miejsce uprawy (szklarnia, tunel, polowe) ale także w zależności od cech owoców. W ogólnej klasyfikacji pomidorów jedną z najważniejszych cech owoców jest ich średnia wielkość i kształt.

Odmiany drobnoowocowe
– koktajlowe (około 30-50 g), cherry (10-25 g). Pomidory zebrane są w długie grona, o dużej liczbie owoców (10-50 sztuk). Mogą być zrywane pojedynczo („na luz”) lub całymi gronami. Odmiany różnią się między sobą nie tylko wielkością ale i kolorem (czerwone, pomarańczowe, żółte, czekoladowe) oraz kształtem owoców (kuliste, śliwkowe, typu San Marzano, „truskawkowe’).
Odmiany o średnich owocach (mniej więcej wielkości BB)
– owoce zebrane są w grona po kilka sztuk. Można je zbierać pojedynczo („na luz”), wówczas nazywane są też „standardowymi” (60-190 g). Mają zazwyczaj kształt kulisty (okrągły). Niektóre odmiany nadają się także na zbiór całych gron, złożonych z owoców różnej wielkości: małe grono (70-110 g), średnie grono (100-130 g) lub duże grono (140-170 g). Odmiany o średnich owocach różnią się między sobą także kształtem (kuliste, lekko spłaszczone, lekko żebrowane, wydłużone, śliwkowe, typu San Marzano i „Bawole Serce”) i kolorem (czerwone, malinowe, typu Kumato, żółte, pomarańczowe).
Odmiany wielkoowocowe (wielkości BBB i większe)
– owoce o masie zwykle 200-300 g, wielokomorowe, mięsiste, zebrane po kilka sztuk w gronie, zrywane są pojedynczo z roślin. Aby uzyskać pożądaną wielkość owoców firmy nasienne zalecają regulowanie ilości owoców w gronach. W tej grupie dominują odmiany o owocach koloru czerwonego i malinowego, w kształcie lekko spłaszczonym, lekko lub mocno żebrowanym, „Bawole Serca” lub tzw. owoce paprykowe (wydłużone, szpiczasto zakończone).
Czytaj także: „Wartości odżywcze pomidorów„