Cebule typu hiszpańskiego – przegląd odmian
Cebule typu hiszpańskiego do indukcji tworzenia cebul wymagają 12-14 godzinnego dnia. Mają silny system korzeniowy, dobry wigor, nadają się do uprawy w trudnych warunkach i przy wysokiej temperaturze. Są plenne – ich cebule są kuliste, duże, bardzo dobrze nadają się do obierania. Można je przechowywać zwykle przez kilka miesięcy, chociaż są wśród nich i takie, które nadają się do bardzo długiego przechowywania. W artykule przedstawiam krótką charakterystykę odmian cebuli (o żółtej łusce) typu hiszpańskiego. Odmiany podane są w kolejności alfabetycznej.
Bosko F1 (hodowla Syngenta)
Późna odmiana cebuli typu hiszpańskiego o wysokim potencjale plonotwórczym. Przeznaczona dla przetwórstwa. Rośliny o silnym wzroście, mają silny system korzeniowy. Odmiana z dużą tolerancją na fuzaryjną zgniliznę korzeni.
Disko F1 (hodowla Syngenta)
Wczesna odmiana o bardzo szybkim tempie wzrostu. Cebule kuliste, łuska w jasnobrązowym kolorze. Bardzo silny system korzeniowy gwarantuje wysokie plony na słabych stanowiskach. Odmiana o wysokim potencjale plonotwórczym.
Goldie F1 (hodowla De Corato Sementi / Alseed)
Okres wegetacji około 135 dni. Odmiana typu hiszpańskiego polecana do bardzo długiego przechowywania (8-9 miesięcy). Tworzy bardzo duże, kuliste cebule (średnica około 7 cm) pokryte bardzo twardą, ciemnożółtą łuską. Odmiana plenna również w trudnych warunkach uprawowych.
Jady F1 (hodowla De Corato Sementi / Alseed)
Odmiana polecana do bardzo długiego przechowywania (do 9 miesięcy). Okres wegetacji około 125 dni. Cebula bardzo duże (średnica około 7 cm), pokryte bardzo twardą, ciemnożółtą łuską.
Jatoba F1 (hodowla Enza Zaden)
Odmiana wczesna (okres wegetacji około 105-115 dni) polecana głównie do przetwórstwa i na świeży rynek. Tworzy wyrównane cebule (kalibraż 60-100 mm), z jasnobrązową łuską, z połyskiem. Jasnozielony szczypior ma silny nalot woskowy. Odmiana wyróżnia się wysoką tolerancją na choroby odglebowe.
Oloroso F1 (hodowla Nunhems)
Odmiana o dużym potencjale plonotwórczym przeznaczona dla przetwórstwa (obierania „na biało”) i na krótkotrwałe przechowywanie (do końca marca). Okres wegetacji 110-120 dni. Cebule kuliste, twarde z łuską w miedzianym kolorze. Odmiana o dużym wigorze i silnym systemie korzeniowym. Sprawdza się na słabszych stanowiskach glebowych, jak i w warunkach okresowego niedoboru wody.
Prezo F1 (hodowla Syngenta)
Bardzo wczesna odmiana (wcześniejsza niż Disko F1) przeznaczona na świeży rynek. Cebule typu hiszpańskiego z jasnobrązową łuską, kuliste, bardzo duże bardzo, doskonale nadają się do obierania mechanicznego. Odmiana ma duży potencjał plonotwórczy. Polecana do najwcześniejszych siewów, nie wybija w pędy kwiatostanowe.
Rockito F1 (hodowla Seminis)
Bardzo wczesna odmiana (wcześniejsza niż Disko F1) przeznaczona na świeży rynek. Cebule typu hiszpańskiego z jasnobrązową łuską, kuliste, bardzo duże bardzo, doskonale nadają się do obierania mechanicznego. Odmiana ma duży potencjał plonotwórczy. Polecana do najwcześniejszych siewów, nie wybija w pędy kwiatostanowe.
SV3557ND (hodowla Seminis)
Średnio wczesna odmiana typu hiszpańskiego nadająca się do długiego przechowywania, na świeży rynek i do przetwórstwa. Rośliny mają silny wigor od początku wzrostu, w szczególności na glebach lekkich. Cebule kuliste (niekiedy lekko wydłużone), twarde, z bardzo dobrze przylegającą, ciemnobrązową łuską. Są tolerancyjne na wyrastanie w trakcie przechowywania.
Vaquero F1 (hodowla Nunhems)
Okres wegetacji od 90 do 120 dni. Odmiana polecana do przetwórstwa (obierania „na biało”), może być przechowywana do końca grudnia. Cebule kuliste (średnica 55-100 mm), łuska w kolorze jasnobrązowym, wąska szyjka. Silny system korzeniowy. Odmiana o bardzo wysokiej odporności na fuzarium i różową zgniliznę korzenia cebuli. Ma wysoki potencjał plonotwórczy.
Vuelta F1 (hodowla Takii Seed / Enza Zaden)
Odmiana późna (okres wegetacji około 130 dni) do krótkiego przechowywania (do końca grudnia) i przemysłu. Cebule typu hiszpańskiego mają kulisty kształt (średnica 70-90 mm) i łuskę w kolorze brązowym. Relatywnie cienka szyjka. Odmiana bardzo plenna. Należy wysiewać ją w drugiej połowie kwietnia, gdyż niskie temperatury mogą spowodować wybijanie w pędy kwiatostanowe.
Yellow Sweet Spanish (hodowla De Corato Sementi / Alseed)
Odmiana polecana na świeży rynek, do przetwórstwa (obieranie „na biało”) i do przechowywania (do końca grudnia). Cebule kuliste, bardzo duże (średnica około 8 cm) o białym miąższu, żółtobrązową łuską. Silny system korzeniowy.