Wirus mozaiki ogórka (CMV) – na młodych liściach można zaobserwować żółtawe przejaśnienia. Blaszka liściowa ulega deformacjom, brzegi liści zwijanie się pod spód. Rośliny słabiej rosną, owoce ulegają zniekształceniu, mogą też pojawić się na nich plamy. Wirus CMV przenoszony jest głównie przez różne gatunku mszyc. 

Wirus nekrotycznej plamistości melona (MNSV) objawia się w formie przejaśnień nerwów i chlorotycznych (wodnistych) plam na blaszce liściowej, które stopniowo powiększają się, a wokół nich widoczna jest brązowa obwódka. Przy silnym porażeniu rośliny więdną. Wektorem wirusa MNSV jest patogen Olpidium radicale.

Wirus plamistości liści ogórka (CLSV) przyczynia się do powstawania na liściach chlorotycznych plam. Dalszy rozwój silnie porażonych roślin zostaje zahamowany. Wirus stanowi zagrożenie przy nieodpowiednich warunkach w obiektach szklarniowych – niedostateczna ilość światła i zbyt niskie temperatury. CLSV jest przenoszony mechanicznie przez grzyba glebowego Olpidium bornovanus oraz wraz z nasionami ogórka.

Wirus żółtej mozaiki cukinii (ZYMV) powoduje zahamowanie wzrostu, żółknięcie, mozaikę, zielone otaśmienie nerwów i deformacje liści. Szybkiemu rozprzestrzenianiu się wirusa sprzyja przenoszenie za pośrednictwem mszyc oraz przez nasiona.

Wirus zielonej mozaiki ogórka (CGMMV). Do objawów porażenia ogórków przez CGMMV należą jasne cętki na młodych liściach, pęcherzyki, deformacje blaszek liściowych, mozaika na liściach, przezroczyste nerwy, postrzępione brzegi liści. Wzrost roślin jest zahamowany, może dochodzić do zamierania zawiązków. Owoce są zniekształcone i zdeformowane, widoczne są na nich cętki, mozaika, chropowata struktura skórki. Gdy infekcja występuje na młodych roślinach rosnących w warunkach wysokiego natężenia światła, może dochodzić do ich więdnięcia.  Możliwy jest również bezobjawowy przebieg infekcji.

Wirus CGMMV może być przenoszony przez zainfekowane nasiona. Choroba rozwija się wraz ze wzrostem rozsady ogórka uzyskanej. Wirus jest łatwo przenoszony przez pracowników na rękach, odzieży, zainfekowanych narzędziach w trakcie pielęgnacji roślin ogórka. Rozprzestrzenianie wirusa jest również możliwe także z pożywką. jest bardzo trudny do usunięcia z uprawy (może przetrwać w glebie do nawet 2 lat).

Zapobieganie i zwalczanie wirusów

Aby ograniczyć zagrożenie warto stosować zaprawione nasiona, a także wybierać do upraw odmiany odporne. W trakcie uprawy należy zachowywać odpowiednią higienę (dezynfekcja) w trakcie prowadzenia prac pielęgnacyjnych. Dodatkowo po zakończeniu cyklu uprawowego należy pamiętać o odkażaniu pomieszczeń oraz narzędzi przeznaczonych do prac pielęgnacyjnych. Istotne znaczenie ma także usuwanie pozostałości roślinnych. Po zakończeniu uprawy należy dobrze oczyścić i zdezynfekować szklarnię.

W razie zauważenia obecności wirusa na plantacji należy usuniąć z produkcji zainfekowane roślin, jeżeli to możliwe, wraz podłożem, na którym były posadzone.