Sałata przenawożona azotem ma tzw. słoniowe uszy (duże, pęcherzykowate liście), główka jest słabo zawiązana. Jasne, dolne liście są objawem niedobór azotu.

Pękanie brzegów liści (nekrozy brzegowe) spowodowane jest niedoborem potasu. Za dużo potasu powoduje zablokowane pobierania innych składników pokarmowych z podłoża (np. wapnia) oraz prowadzi do powstawania różowatych rozet (objaw zasolenia podłoża).

Przy wysokiej zawartości magnezu w podłożu (300-400 mg/dm3) w produkcji rozsady może dojść do „zatrucia” roślin magnezem – najmłodsze liście są zdeformowane, główka nie jest odpowiednio ukształtowana. 

Najgroźniejszym zaburzeniem fizjologicznym jest tzw. tipburn spowodowany niedoborem wapnia.

Niedobór żelaza (Fe) widoczny jest w postaci chlorozy najmłodszych liści. Niedobór boru (B), choć rzadko spotykany, doprowadza do zanikania stożka wzrostu.

Czytaj także: WYMAGANIA POKARMOWE I NAWOŻENIE SAŁATY