Tipburn

Choroba występuje dość powszechnie na kapuście głowiastej, szczególnie na odmianach późnych. W trakcie zawiązywania główki na obrzeżach najmłodszych liści następuje zbrunatnienie i zasychanie tkanek. Przy dużej wilgotności powietrza w uszkodzonych miejscach dochodzi do mokrej zgnilizny bakteryjnej lub szarej pleśni. W okresie intensywnego wzrostu może wystąpić wewnętrzne zbrunatnienie główek kapusty, tuż przy głąbie.

Podstawową przyczyną tipburn jest deficyt wapnia w najmłodszych częściach rośliny. Występowaniu choroby sprzyjają także stresowe warunki wzrostu w okresie wegetacji – głównie susza, przenawożenie azotem, potasem oraz obornikiem. Wysoką podatność na tę chorobę wykazują odmiany średnio- późne i późne, tworzące duże główki.

W praktyce objawy tej choroby często mylone są z czarną zgnilizną bakteryjną.

Profilaktyka i zwalczanie wg. metodyki integrowanej produkcji IO: W okresach wysokiej temperatury nawadniać plantacje tak, aby nie dopuścić do nadmiernego podwyższenia wilgotności gleby i powietrza. Należy uprawiać odmiany o mniejszej podatności na chorobę. Rośliny nawozić doglebowo lub dolistnie saletrą wapniową w stężeniu 0,5-1% lub opryskiwać dolistnie środkiem zawierającym wapń.

Cętkowana plamistość kapusty /Nekrotyczna plamistość kapusty

Choroba pojawia się na przejrzewających główkach kapusty pekińskiej. Objawy widoczne są w postaci delikatnych, jasnobrązowych punkcików, średnicy około 2 mm, czasami otoczonych żółtawą obwódką. Niekiedy przebarwienia mogą przybierać większe rozmiary i łączyć się ze sobą, powodując zamieranie części roślin. Choroba występuje podczas długotrwałego przechowania główek kapusty w chłodni w nieodpowiedniej temperaturze.

Jak czytamy w Metodyce IP kapusty wydanej przez IO, rozwojowi choroby sprzyja uprawa kapusty w okresach cieplejszych, sprzyjających bujnemu wzrostowi roślin przy niedoborze składników pokarmowych.

Profilaktyka i zwalczanie. Trzeba uprawiać odmiany tolerancyjne, do długotrwałego przechowania przeznaczać główki nieprzejrzałe. Kapustę należy przechowywać we właściwej temperaturze.