Czy mikroelementy są ważne?

Zawartość i biodostępność mikroelementów w glebie jest uzależniona od kilku podstawowych czynników. Jednym z nich jest odczyn gleby, drugim – zawartość materii organicznej, a także trzecim – pojemność sorpcyjna gleby. Decyzja producenta, czy mikroelementy powinny być zastosowane powinna być oparta na wynikach badania gleby. O dawkach decyduje zasobność gleb w przyswajalne formy danego pierwiastka a także znaczenia poszczególnych mikroelementów dla konkretnych gatunków roślin.

Niedobór mikroelementów w roślinach często zmienia cechy jakościowe roślin uprawnych, zwiększa wrażliwość na choroby i niekorzystne czynniki środowiska przy równoczesnym obniżeniu plonów. W praktyce okazuje się, że stosowanie mikroelementów wpływa na podniesienie efektywności nawożenia makroelementami, co wpływa pozytywnie na poprawę jakości plonu i jego wielkości.

Tabela. Zapotrzebowanie warzyw na poszczególne mikroskładniki

Jaką formę nawozów mikroelementowych wybrać?

W celu uzupełnienia niedoborów należy stosować nawozy mikroelementowe. Mogą to być stałe nawozy makroelementowe z dodatkiem mikroelementów, nawozy płynne, chelaty nawozowe, szkliwa (fryty) nawozowe i mikronawozy specjalne. Z punktu widzenia efektywności zabiegów nawożenia istotne są zwłaszcza nawozy zawierające schelatowane mikroelementy. Ta forma jest bardziej skuteczna niż pierwiastki śladowe ze źródeł nieorganicznych. Związki chelatowe są efektywne zwłaszcza w nawożeniu (dokarmianiu) dolistnym, w przypadku potrzeby interwencyjnego usunięcia ostrego niedoboru). Charakteryzują się lepszą dostępnością (ochrona kationów metali przed uwstecznieniem) i ułatwiają wchłanianie pierwiastków śladowych przez liście. Jak wynika z badań, chelaty mikroelementów nawozowych są 2–5 razy bardziej efektywne niż ich sole siarczanowe.

W kolejnej części artykułu opiszę funkcję poszczególnych mikroelementów.

Na podstawie dostępnej literatury.