Objawy niedoboru składników pokarmowych w kapuście głowiastej
Niedobory składników pokarmowych w kapuście powodują większe lub mniejsze nieprawidłowości w jej wzroście i rozwoju.
Objawy niedoboru makroelementów
Azot (N) – liście są drobne, żółtozielone, stopniowo stają się różowe i purpurowe. Zmiany zabarwienia obserwuje się najpierw na liściach dolnych. Główki są małe, niedorośnięte, plon znacznie obniżony.
Fosfor (P) – osłabiony wzrostem. Liście są drobne, początkowo ciemnozielone, stają się następnie fioletowe – najpierw nerwy, później całe liście – począwszy od wierzchołków. Opóźnione jest również wiązanie główek.
Objawy uwidaczniają się dopiero pod koniec okresu wegetacji, tylko na liściach okrywających główkę.
Potas (K) – powoduje charakterystyczne, rozpoczynające się od wierzchołka, zmiany na brzegach dolnych liści. Początkowe objawy niedoboru potasu pojawiają się na starszych liściach, w postaci rozjaśnienia brzegów blaszek. Rozjaśniona tkanka następnie żółknie a chlorozy stopniowo przechodzą w nekrozy (mogą obejmować całą blaszkę starszych liści). Główki są małe i luźne, słabo wykształcone.
Wapń (Ca) – w młodych tkankach kapusty jest przyczyną choroby fizjologicznej „tipburn” – brzegowego zamierania blaszek liściowych. Tkanka przybiera barwę jasnozieloną, później zamiera i czernieje.
Siarka (S) – zahamowania wzrostu części nadziemnych rośliny. Chloroza międzyżyłkowa na liściach najmłodszych.
Objawy niedoboru mikroelementów
Bor (B) – powoduje wystąpienie pustych przestrzeni w głąbie (jamistość głąba). Młode liście są jasnozielone, kruche, a także grubieją i sztywnieją. Występuje problem z zawiązywaniem się główek, ponadto główki brunatnieją w środku. Obniża się zdolność przechowalnicza kapusty.
Miedź (Cu) – chlorozy, a także zasychaniem brzegów starszych liści. Osłabiony wzrost roślin.
Mangan (Mn) – marmurkowate zabarwienie blaszek liściowych („cętkowana chloroza”). Na najmłodszych liściach, między nerwami, pojawiają się jasnozielone plamki ,które stopniowo zmieniają kolor na słomiasty. Później w tych miejscach tych powstają nekrozy. Nerwy liści i przylegająca do nich tkanka, pozostają zielone. Spowolnienie wzrostu i spadek plonu. Wskutek silnego niedoboru manganu, główki kapusty nie zawiązują się.
Molibden (Mo) – osłabiony wzrost roślin. Redukcja wielkości blaszek liściowych.