Jarmuż dostarcza organizmowi sporych ilości błonnika, witaminy A, B1, B2, C, E, K i składniki mineralne (wapnia, żelaza, potasu, magnezu, manganu). Jest to warzywo doskonałe dla osób, które dbają o linię, ponieważ ma bardzo mało kalorii. Zawiera również przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia.

Jarmuż – wartości odżywcze, kalorie (w 100 g)

Wartość energetyczna – 36 kcal
Białko ogółem – 2,92 g
Tłuszcz – 1,49 g
Węglowodany – 4,42 g
Błonnik – 4.1 g

Witaminy

Witamina C – 93,4 mg

Ryboflawina – 0,347 mg
Tiamina – 0,113 mg

Kwas pantotenowy – 0,37 mg 

Niacyna – 1,18 mg 
Witamina A – 4810 IU

Witamina B6 – 0,147 mg 

Witamina E  – 0,66 mg 
Witamina K – 390 µg

Foliany – 62 µg

Beta karoten – 2870 µg

Luteina – 6260 µg

Minerały

Wapń – 254 mg
Żelazo – 1,6 mg
Magnez – 33 mg

Fosfor – 55 mg
Potas – 348 mg
Sód – 53 mg
Cynk – 0,39 mg

Miedź – 0,053 mg 

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168421/nutrients