Wartości odżywcze jarmużu
Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w starożytności.
Jarmuż dostarcza organizmowi sporych ilości błonnika, witaminy A, B1, B2, C, E, K i składniki mineralne (wapnia, żelaza, potasu, magnezu, manganu). Jest to warzywo doskonałe dla osób, które dbają o linię, ponieważ ma bardzo mało kalorii. Zawiera również przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia.
Jarmuż – wartości odżywcze, kalorie (w 100 g)
Wartość energetyczna – 36 kcal
Białko ogółem – 2,92 g
Tłuszcz – 1,49 g
Węglowodany – 4,42 g
Błonnik – 4.1 g
Witaminy
Witamina C – 93,4 mg
Ryboflawina – 0,347 mg
Tiamina – 0,113 mg
Kwas pantotenowy – 0,37 mg
Niacyna – 1,18 mg
Witamina A – 4810 IU
Witamina B6 – 0,147 mg
Witamina E – 0,66 mg
Witamina K – 390 µg
Foliany – 62 µg
Beta karoten – 2870 µg
Luteina – 6260 µg
Minerały
Wapń – 254 mg
Żelazo – 1,6 mg
Magnez – 33 mg
Fosfor – 55 mg
Potas – 348 mg
Sód – 53 mg
Cynk – 0,39 mg
Miedź – 0,053 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference