Wartość biologiczna cukinii (kabaczka) i patisona
Cukinia (kabaczek) i patison są warzywami chętnie uprawianymi w polu. Cenione są przez konsumentów za ich wartości odżywcze.
Zawartość witamin i minerałów
Owoce cukinii i patisona charakteryzuje wysoka zawartość karotenoidów (zwłaszcza β-karotenu) i witamin: A, C, E, K, PP, a także B1, B2, B6 oraz kwasu foliowego. Zawierają również wiele składników mineralnych: K, P, Ca, Mg, a także Na, Fe, Zn. Zawartość witamin i minerałów sprawia, że warzywa te mają duże znaczenie dietetyczne i lecznicze. Ich dodatkową zaletą jest lekkostrawność i zasadotwórczość.
Owoce cukinii i patisona swym składzie zawierają dużo wody (ok. 95%), węglowodany i białko. Ze względu na małą zawartość tłuszczu, niską kaloryczność (ok. 16-21 kcal w 100 g św. m.) oraz sporą zawartość błonnika, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego, przyspieszają przemianę materii i mogą być stosowane w dietach odchudzających. Nie magazynują metali ciężkich i azotanów, więc mogą być stosowane w żywieniu małych dzieci.