Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa m.in. beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Szpinak jest bogatym źródłem magnezu, który ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Liście zawierają dużo potasu obniżającego ciśnienie i dlatego powinny je jeść osoby z nadciśnieniem. Dodatkowo potas współdziała z magnezem, regulując pracę serca. Poza tym szpinak bogaty jest w żelazo i kwas foliowy.

Wartości odżywcze szpinaku (w 100 g)*

Wartość energetyczna – 23 kcal

Białko ogółem – 2.9 gTłuszcz – 0.4 g

Węglowodany – 3.6 g (w tym cukry proste 0.4)

Błonnik – 2.2 g

Witaminy: Witamina C – 28.1 mg; Witamina B6 – 0.2 mg; Kwas foliowy – 7 µg; Witamina A – 1 IU; Witamina E – 0.12 mg; Witamina K – 4.4 µg;

Minerały: Wapń – 99 mg; Żelazo – 2.7 mg; Magnez – 79 mg; Fosfor – 12 mg; Potas – 558 mg; Sód – 79 mg; Cynk – 0.10 mg

*Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Wartość szpinaku zmniejsza występujący w liściach kwas szczawiowy. Szczawiany wpływają odwapniająco na organizm i dla niektórych osób są szkodliwe. Szpinaku nie powinny jeść osoby chorujące na kamicę nerkową, ponieważ szczawiany są budulcem kamieni nerkowych.