W 2023 r. IBEB-EU ogłosił wprowadzenie trzech nowych ras Bremia lactucae: BI:38, BI:39 i BI:40. Rasy BI:1-28EU nie mają już znaczenia agronomicznego w Europie. Od 1 lipca 2023 r. pełna odporność odmian sałaty na Bremia lactucae dotyczy ras BI:29-40. Sprawca choroby jest genetycznie bardzo zmienny i często mutuje. Na jednym polu uprawnym może występować nawet kilka ras Bremia lactucae.

Jednym ze sposobów ochrony przed patogenem jest uprawianie odmian odpornych oraz przestrzeganie zasad higieny uprawy i reżimu fitosanitarnego. Usuwanie resztek po uprawie i chorych roślin, mycie i dezynfekcja sprzętu rolniczego zapobiegają rozprzestrzenianiu się patogenu. Należy również unikać utrzymywaniu się nadmiernej wilgotności w łanie roślin i dłuższym okresom zawilgocenia liści (nie zagęszczać nadmiernie uprawy), aby nie stwarzać korzystnych warunków dla rozwoju Bremia lactucae. W razie wystąpienia mączniaka nie powinno się zaniedbywać ochrony chemicznej, szczególnie w fazie młodych roślin. Ochrona chemiczna jest działaniem interwencyjnym, a równocześnie może zapobiec rozwojowi nowych ras sprawcy mączniaka rzekomego.

Żródło: IBEB