Żywność ekologiczna
Produkty ekologiczne zawierają wielokrotnie mniej pestycydów niż żywność konwencjonalna, są bogatsze w składniki odżywcze. To dlatego regularne jedzenie żywności ekologicznej zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu schorzeń.
Warzywa z upraw biologicznych z roku na rok zyskuje na popularności. Polacy coraz większą wagę przykładają do zdrowego odżywiania. Nadal jednak wiele osób nie do końca zdaje sobie sprawę jak bardzo różnią się od konwencjonalnego jedzenia. Rośnie świadomość polskich konsumentów na temat zalet produktów żywnościowych z rolnictwa ekologicznego. W produktach „bio” nie ma pozostałości sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin. Ma większą wartość odżywczą niż żywność konwencjonalna. Produkty ekologiczne zawierają bioaktywne związki z grupy polifenoli, pozytywnie wpływające na układ odpornościowy człowieka. Badania pokazują, że jej regularne spożywanie poprawia ogólny stan organizmu oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby powodowane złą dietą.
Proces produkcji odbywa się w ściśle określonych warunkach. Produkty „bio” przechodzą restrykcyjne kontrole, które dają pewność najwyższej jakości. Są one droższe od konwencjonalnych. Związane jest to ze zwiększonymi nakładami pracy ręcznej, zakupem specjalistycznych nawozów i biopreparatów zarejestrowanych w uprawie ekologicznej. Należy doliczyć także koszty uzyskania certyfikatów.