Fruit Logistica Innovation Award 2025 – nagrody targów w Berlinie za innowacyjność
W tym roku do nagród Fruit Logistica Innovation Award zgłoszono około 70 innowacji, z których jury złożone z ekspertów wybrało pięciu finalistów. Ostateczną decyzję podjęli swoimi głosami goście targów, w dniach od 5 do 7 lutego 2025 r. Pod koniec targów Fruit Logistica 2025 w Berlinie rozstrzygnięto konkurs Fruit Logistica Innovation Awards (FLIA). Najwięcej głosów wśród świeżych produktów zdobyła pomarańcza Onix z hiszpańskiej firmy Amfresh. Spośród rozwiązań technologicznych głosujących najbardziej przekonał Croptimus z izraelskiej firmy Fermata – innowacyjna technologia analizy obrazu w celu wczesnego wykrywania chorób i szkodników w szklarniach.

Główne nagrody FLIA 2025
Zwycięska pomarańcza Onix, wyróżnia się niezwykłym kolorem – od pomarańczowego po głęboki bordowy. Ma soczysty, dwubarwny, bezpestkowy miąższ, o intensywnym smaku, wysoką zawartość przeciwutleniaczy i witamin, owoce są trwałe. Pomarańcza Onix jest uprawiana w sposób zrównoważony w Hiszpanii, została tam wyróżniona nagrodą Superior Taste Award za innowacyjność, korzyści zdrowotne i uprawę w sposób przyjazny dla środowiska.

Croptimus to urządzenie, które poprzez analizę obrazu może wykrywać choroby lub szkodniki w uprawach warzyw szklarniowych na wczesnym etapie. Nie wymaga ono dodatkowego sprzętu i może współpracować zarówno z zainstalowanymi kamerami, jak i z obrazami ze smartfonów. Według producenta Croptimus pozwala o 50% zredukować wysiłek związanego z rozpoznaniem chorób czy szkodników, o 30% zmniejszyć straty w uprawach i o 25% zmniejszyć zużycie środków ochrony. Z tych względów rozwiązanie to jest oceniane jako zrównoważone.

Inne nowości kandydujące nagrody FLIA 2025
ALDIna…
…z niemieckiej firmy Frutania GmbH jest to koncepcja marketingowa, polegająca na oferowaniu wyjątkowo smacznej odmiany truskawek. Produkt ten jest dostępny wyłącznie w sieci ALDI SÜD w czasie niemieckiego sezonu truskawkowego. Tylko jedna odmiana truskawek jest sprzedawana pod marką ALDIna. Wyprodukowana w Niemczech zgodnie ze starannie określonymi standardami produkcji.

Halloweena™…
… z hiszpańskiej firmy Genesis Fresh S.L. to mandarynka w kształcie miniaturowej dyni, czemu zawdzięcza swą nazwę. Jest słodka, bez pestek i łatwa do obrania, Halloweena™ sprawia, że świąteczne przekąski są zarówno zabawne, jak i zdrowe. Dostępna jest luzem lub w opakowaniach, Halloweena™.

Organic Raingrown Avocado…
… jest oferowane przez holenderską firmę Eosta B.V. Uprawa awokado wymaga dużej ilości wody, która staje się coraz rzadszym towarem w wielu regionach świata w wyniku zmian klimatycznych. Eosta oferuje zrównoważone rozwiązanie: Organic Raingrown Avocado. Pochodzi ono z upraw ekologicznych z wykorzystaniem wody pochodzącej z opadów, produkowane jest w regionach, w których naturalne warunki są do tego sprzyjające.

Samantha…
… to kapusta włoska o szpiczastych główkach z oferty holenderskiej firmy nasiennej Bejo Zaden B.V. Jest to pierwsza na świecie kapusta włoska o takim kształcie główek. Jej świeży wygląd i kompaktowy rozmiar sprawiają, że idealnie nadaje się do sprzedaży w supermarketach. Kapusta Samantha jest również wygodna w użyciu – „przyjazna konsumentom”, łatwa do krojenia, przetwarzania i pakowania. Odmiana Samantha ma lekko słodki smak, jest bogata w błonnik i witaminy, bardzo dobrze nadaje się do dań wegetariańskich. Jest to zdrowy i smaczny wybór dla konsumentów, którzy świadomie wybierają spożywanie większej ilości warzyw.

Nowości kandydujące do nagrody w dziedzinie technologii – FLIA Technology 2025
ABZ Innowacyjny system czujników dla dronu wykonującego zabiegi…
…został przedstawiony przez węgierską firmę ABZ Innovation Kft. Wykonuje on trójwymiarowe mapowanie w czasie rzeczywistym, w celu dokładnego omijania przeszkód i precyzyjnego śledzenia terenu, pokonuje ograniczenia typowe dla tradycyjnych radarów. Wykrywa nawet małe przeszkody, takie jak przewody lub gałęzie, utrzymując jednocześnie dynamiczną kontrolę wysokości. Jest „ wolny od GPS”, działa bez trudu w obszarach o ograniczonym dostępie do GPS, takich jak gęste sady lub odległe lokalizacje. Ta innowacja zapewnia bardzo dużą dokładność i może dostosowywać się do różnych wysokości koron drzew, zapewniając bezpieczniejsze i bardziej wydajne operacje w terenie, takie jak opryskiwanie i monitorowanie.

CATsystem®…
…z hiszpańskiej firmy Citrosol S.A rewolucjonizuje sektor pozbiorczy, wprowadzając monitorowanie w czasie rzeczywistym i dostosowywanie stężeń fungicydów, zapewniając precyzję i wydajność. Ten przełomowy system redukuje odpady, minimalizuje wpływ środków chemicznych i zapobiega stratom żywności. Bezproblemowo integruje się zarówno z nowym, jak i istniejącym sprzętem.
FarmRoad Irrigation Module…
…to nowość prezentowana przez firmę WayBeyond z Nowej Zelandii. Przewiduje się, że w ciągu najbliższych kilku lat dwie trzecie światowej populacji będzie musiało zmierzyć się z poważnymi niedoborami wody, co wpłynie na konieczność maksymalizowania tego coraz rzadszego zasobu naturalnego. Moduł FarmRoad Irrigation pomaga producentom skuteczniej zarządzać wydajnością i zrównoważonym wykorzystaniem wody. Panele prognoz nawadniania wykorzystujące sztuczną inteligencję łączą lokalne dane klimatyczne z zaawansowanymi modelami zapotrzebowania na wodę, aby zapewnić zintegrowane wyniki. Wraz z automatycznymi obliczeniami wydatku wody i przelewu, producenci mogą dostosować harmonogram nawadniania do konkretnych wymagań wodnych swoich upraw i lokalnych warunków, co skutkuje bardziej wydajnym wykorzystaniem wody i poprawą zdrowia oraz produktywności upraw.
RYPEN wkładka do skrzynek…
Z brytyjskiej firmy It’s Fresh wydłuża zachowanie dobrej jakości po zbiorach, podczas przechowywania i transportu winogron deserowych. Pomaga wydłużyć okres przydatności do spożycia, zmniejszyć utratę masy, zmniejszyć częstość występowania wad i utrzymać przez dłuższy czas świeżość szypułek. Badania wykazały, że etylen jest czynnikiem wpływającym na winogrona deserowe, szczególnie w przypadku nowszych odmian słodko-aromatycznych. Wkładka RYPEN została specjalnie zaprojektowana, aby redukować poziom etylenu, zapewniając lepszy stan owoców po przybyciu do odbiorcy. Obecnie wykorzystywany jest Afryce Południowej i Ameryce Południowej.