Niedobory składników pokarmowych w papryce
Niedostateczne odżywienie papryki jest przyczyną zmniejszenia plonowania roślin i pogorszenia jakości plonu. W artykule opisujemy objawy niedoboru poszczególnych składników pokarmowych.
Objawy niedoborów makroelementów:
- Azot (N) – zahamowania wzrostu roślin, pędy są krótkie i cienkie, liście małe, jasne, żółtozielone, później żółte. Chloroza pojawia się na brzegu najstarszych liści, potem obejmuje młodsze. Dolne liście z czasem zamierają. Rośliny słabiej kwitną. Owoce mają cienkie ścianki i małą komorę nasienną, często są zdeformowane.
- Fosfor (P) – system korzeniowy słabo rozwinięty, łodyga twarda, sztywna a pędy krótkie i cienkie. Liście małe, wąskie, kruche, koloru szarozielonego a niekiedy (w zależności od odmiany), dodatkowo, z fioletowymi przebarwieniami. Dolne liście wcześnie zamierają. Rośliny kwitną słabo i z opóźnieniem, zawiązują mało owoców o wydłużonym, zdeformowanym kształcie z cienkimi ściankami.
- Potas (K) – brązowienie dolnych liści – na początku na wierzchołkach, później stopniowo, od brzegów, przebarwienie obejmuje całą blaszkę liściową. Rośliny są zahamowane we wzroście, mają krótkie międzywęźla. Liście przebarwiają się na kolor niebieskozielony z jaśniejszymi brzegami, czasami zamierają. Roślina słabo kwitnie. Owoce są mniejsze, zniekształcone i źle wybarwione (z plamami).
- Wapń (Ca) – na wierzchołkach owoców pojawia się najpierw wodnista, nieco połyskująca plama, stopniowo ciemniejąca i powiększająca się. Tkanki w miejscach plam są zagłębione, stają się suche („papierowate”) i zmieniają kolor na brązowo-czarny.
- Magnez (Mg) – chlorozy (przebarwienia) blaszki liściowej między nerwami, występujące w środkowej części rośliny.
- Siarka (S) – liście początkowo są jasnozielone, z czasem żółkną. Łodyga sztywna, cienka, zdrewniała.
Objawy niedoborów mikroelementów:
- Bor (B) – roślina więdnie, łodyga i liście są bardzo zniekształcone. Liście zmieniają kolor na czerwony lub żółty a ich brzegi zawijają się ku górze. Na najmłodszych liściach można zaobserwować wybrzuszenia blaszki liściowej między nerwami. Łodyga jest gruba ale krucha. Roślina słabo kwitnie a owoce są zdeformowane.
- Mangan (Mn) – pstrokate chlorozy na młodych liściach, potem rozprzestrzeniające się w dół rośliny.
- Molibden (Mo) – liście wydłużone, na blaszce liściowej chlorotyczne plamki, które z czasem ulegają nekrozie i zmieniają kolor na białooszary.
- Żelazo (Fe) – silna chloroza w pobliżu nerwów (pozostają zielone) i nasady liści występująca na najmłodszych liściach.
Po zauważenia objawów niedoboru opisanych powyżej składników pokarmowych najskuteczniejszym sposobem uzupełnienia ich jest nawożenie dolistne roślin.
Czytaj także: „Choroby nieinfekcyjne pomidora i papryki”.