Nowe ogłoszenie: Pe:20

Pojawienie się tego nowego rodzaju grzyba zagraża globalnej produkcji szpinaku, co sprawia, że rozwój odporności na ten szczep grzyba jest pilnym priorytetem. Po przetestowaniu odmian firma Enza Zaden doszła do wniosku, że jej obecne portfolio szpinaku okazało się odporne na nowy szczep Pe:20, co oznacza szeroką gamę solidnych odmian o doskonałej wydajności polowej, wyjątkowej jakości po zbiorach i pełnej odporności na wszystkie oficjalne szczepy Pe.

PE – co to jest? I jak wpływa na szpinak?

Promujemy zintegrowaną strategię zarządzania odpornością, w której kluczowe znaczenie ma wykorzystanie odpornych odmian, wraz ze środkami zwalczania chorób i praktykami higienicznymi. Zapobieganie chorobom w uprawach i rozwój nowych szczepów można osiągnąć poprzez stosowanie odpowiednich procedur higienicznych, takich jak usuwanie zanieczyszczeń i chorych roślin.

Odporność ma znaczenie

Odporność odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu udanej produkcji warzyw liściowych. W naszym zaangażowaniu w tworzenie wartości dodanej w całym łańcuchu produkcji rolnej, od producentów po konsumentów, podkreślamy znaczenie odporności na mączniaka rzekomego szpinaku.

Z drugiej strony, odporność na mączniaka rzekomego stanowi ogromną zaletę dla producentów, oferując niższe nakłady, wyższe plony i mniejsze ryzyko utraty plonów. Dla sprzedawców detalicznych i przetwórców odporność oznacza produkty wysokiej jakości o dłuższym okresie przydatności do spożycia. Z drugiej strony, dla konsumentów końcowych, odporność gwarantuje zdrowsze produkty i warzywa wolne od środków chemicznych. Dlatego nasi wyspecjalizowani hodowcy stale monitorują zmiany w populacji szpinaku w odpowiedzi na zwiększoną odporność, zapewniając, że nasze odmiany zapewniają optymalną ochronę.

Źródło: Informacja prasowa Enza Zaden