Portfolio odmian kalafiorów firmy Syngenta przedstawili wspólnie Jakub Kudach i Rafał Żmuda. Zwrócili oni uwagę, że tegoroczny przebieg pogody nie był zbyt korzystny dla producentów tego gatunku. Niemniej jednak na polu pana Michała Podlodowskiego, na którym zorganizowano pokaz odmian, kalafiory wyglądały bardzo dobrze, co było efektem jego doświadczenia w uprawie oraz w doborze odmian. Kolekcja została zlokalizowana na klasycznym polu produkcyjnym, na którym znajdowało się 11 odmian kalafiorów.

Odmiany kalafiora do przetwórstwa i na świeży rynek

Zdaniem specjalistów z Syngenty na zakończenie kampanii zbiorczej kalafiora jesiennego warto postawić na uprawę odmiany David F1. Kalafior ten bardzo dobrze znosi chłody jesienne. Atutem odmiany jest jej stabilność w plonowaniu i powtarzalność, czego efektem jest częsty wybór tej odmiany przez producentów kalafiora dla przetwórstwa. W zależności od sytuacji cenowej na rynku z powodzeniem znajduje też nabywców wśród handlowców bezpośrednio zaopatrujących sieci, gdyż charakteryzuje się bardzo wysoką jakością róż. Przedstawiciele Syngenty wskazali również, że nie trzeba spieszyć się z nasadzeniami tej odmiany (jest gotowa do zbioru już po 80-85 dniach po wysadzeniu z przeznaczeniem na zbiór po 25 września). Rekomendowane jest sadzenie rozsady między 15 a 20 lipca.

Odmianą, która potwierdziła swoją niezawodność w trudnych tegorocznych  warunkach w okresie lata jest Almagro F1. Zarówno w Polsce jak i krajach Europy Zachodniej jest często wybierana do upraw letnich. Dzięki silnemu ulistnieniu i mocnemu systemowi korzeniowemu jest bardziej tolerancyjna na niedobór wody i wysokie temperatury. Rośliny odznaczają się mocnym wigorem, a róże dzięki mocnemu okryciu nie tracą na jakości. Z hodowli Syngenty pochodzi też nowo wprowadzony na rynek kalafior Clasic F1. Jak poinformował Rafał Żmuda jest zbliżony genetycznie do odmiany Almagro F1 i wykazuje wiele jej cech. Charakteryzuje się 80-85 dniowym okresem wegetacji, dobrze znosi wysoką temperaturę latem i okresowe niedobory wody. Clasic F1 to odmiana o uniwersalnym przeznaczeniu, ponieważ świetnie nadaje się zarówno na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych i przetwórstwa. Wiąże ciężkie i zwarte róże, które zachowują wysoką jakość handlową.

Kolejną przedstawioną odmianą była Cleozil F1. Kalafior ten mimo, że jego początkowym przeznaczeniem były zbiory późnoletnie i jesienne producenci równie chętnie po niego sięgają planując produkcję nieco wcześniej, tj. już od nasadzeń wiosennych. Wyróżnia się bardzo dobrą zdrowotnością w okresie wegetacji i potrafi dostosować się do niemal każdego terminu nasadzeń, co ułatwia zaplanowanie ciągu produkcji w gospodarstwach.

Wyznacznikiem wysokiej jakości róż kalafiora jest odmiana Clarina F1. Na tle pozostałych odmian wyróżnia się najwyższą trwałością pozbiorczą, co predysponuje ją do sprzedaży szczególnie dla przemysłu przetwórczego. W Belgii i Holandii szczególnie cenią ją za wyjątkowe wyrównanie roślin. Pozwala to bowiem zmniejszyć koszty produkcyjne, np. poprzez tzw. szycie liści kalafiorów specjalnie przystosowaną do tego celu maszyną za jednym przejazdem – dodał Jakub Kudach. Odmiany Clasic, Cleozil i Clarina należą do grupy odmian kalafiorów wyróżniających się naturalną wysoką odpornością na kiłę kapustnych.

Nowy kierunek w hodowli kalafiorów firmy Syngenta ma na celu wprowadzenie dodatkowego genu determinującego utrzymanie śnieżnobiałej barwy róży. Tę cechę wykazuje m.in. odmiana Alderan F1, jak wskazał Rafał Żmuda, nawet gdy róża jest poddana działaniu promieni słonecznych nie żółknie i nie traci na jakości. Kalafior ten ma ok. 75-dniowy okres wegetacji i polecany jest na zbiór jesienny od początku września, szczególnie na zaopatrzenie sieci handlowych.

Róże kalafiorów nowej linii hodowlanej wyróżniają się śnieżnobiałą barwą (fot. PB)
Róże kalafiorów nowej linii hodowlanej wyróżniają się śnieżnobiałą barwą (fot. PB)

Kolejną prezentowaną odmianą był Gohan F1 – kalafior, który jest ceniony wśród producentów za tolerancję wobec stresowych warunków środowiskowych i wierność w plonowaniu, niezależnie od przebiegu pogody.

Łatwością w różyczkowaniu wyróżnia się odmiana Java F1. Rafał Żmuda zaznaczył, że niezależnie od wielkości róży w procesie różyczkowania tej odmiany ilość kruszu jest znikoma, a jakość surowca w pełni akceptują zakłady przetwórcze.

Nowe odmiany kalafiora

W Syngencie hodowla kalafiorów na produkcję jesienną koncentruje się nie tylko na wprowadzenia genów odporności na kiłę, ale także m.in. na wyrównaniu roślin w polu. Pozwala to zredukować koszty dla producenta. Odmiany jesienne powinny też być niezawodne w plonowaniu i zachowywać powtarzalność, co pozwala osiągnąć stabilność produkcji i jej ekonomiczną opłacalność. Ich okres wegetacji i tym samym okno zbiorcze nie może znacznie odbiegać w poszczególnych latach uprawy. Takie kryteria, oprócz wcześniej wymienionych, spełniają m.in. testowane nowości. Jedną z nich jest kalafior pod numerem SGC3153 dostępny już w sezonie 2025 pod nazwą Salomo F1. Wyróżnia się nieco dłuższym okresem wegetacji, 85-95 dni – w zależności od zapotrzebowania na określoną wielkość róż. Rafał Żmuda zwrócił uwagę, że ten „numer” będzie przeznaczony głównie na zaopatrzenie przemysłu przetwórczego, ponieważ tworzy on róże zwarte, o dużej masie.

Kalafior pod numerem hodowlanym SGC2179 (Fleming F1) będzie już dostępny niebawem u dystrybutorów. Osiąga dojrzałość zbiorczą po około 82-87 dniach od posadzenia. Dotychczasowe doświadczenia wskazują na uniwersalność tej odmiany. Róża odmiany Fleming F1 jest bardzo dobrze okryta i ciężka. Uprawiana na potrzeby świeżego rynku i zbierana stosunkowo wcześnie spełnia wymagania wagowe.

Idealnie okryta róża u kalafiora Fleming F1 (fot. PB)
Idealnie okryta róża u kalafiora Fleming F1 (fot. PB)

Badania w wielu rejonach kraju i kolekcja w Sobianowicach potwierdzają bardzo wysoką zdrowotność polową prezentowanych nowych odmian kalafiorów oraz ich stabilność. Przekłada się to korzystnie na wielkość i jakość plonu róż kalafiora. A stosunkowo krótki okres wegetacji pozwala zoptymalizować produkcję.

Wybór producenta

Pan Michał Podlodowski, u którego zorganizowano spotkanie, podzielił się też swoimi spostrzeżeniami nt. doboru odmian. W jego gospodarstwie dominuje odmiana Gohan F1, sadzona w tym roku 10 i 19 lipca w rozstawie 62 x 53 cm. Zbiór tej odmiany przebiega jednorazowo w blisko 70-80%, co świadczy o jej dobrym wyrównaniu. Producent podkreślił jej wysoką zdrowotność i odporność na bakteriozy. Bardzo dobre się różyczkuje i surowiec jest bardzo twardy i ciężki. Pan Michał zwrócił uwagę, że skrzyniopaleta plastikowa wypełniona tą odmianą waży średnio 50 kg więcej, niż odmian standardowych. Na dużym areale w gospodarstwie produkowana jest również odmiana Electra F1, która podobnie jak poprzedni kalafior tworzy zwarte i ciężkie róże, idealne do przemysłu przetwórczego.