Rok: 2021

Wybór odpowiedniej odmiany cebuli powinien być dostosowany do konkretnych warunków klimatyczno-glebowych, uwzględniając przy tym przeznaczenie plonu, termin upraw i metodę uprawy. Jest niezwykle istotny, gdyż w dużej mierze decyduje o opłacalności produkcji. Czytaj dalej

Znaczne straty w uprawach buraków ćwikłowych wyrządzają szkodniki glebowe (mątwik burakowego, rolnice i drutowce) a także śmietkę ćwiklankę i mszycę burakową. Czytaj dalej

Do najgroźniejszych chorób bakteryjnych warzyw kapustnych należą: czarna zgnilizna kapustnych i mokra zgnilizna bakteryjna. Patogeny powodują bakteryjne gnicie róż kalafiora, brokuła, główek kapusty. Istnieje duży problem z ochroną kapustnych przed bakteriozami z uwagi na brak środków o dużej skuteczności. Czytaj dalej

Burak ćwikłowy narażony jest na występowanie chorób grzybowych i bakteryjnych. W artykule opisujemy objawy poszczególnych choroby oraz sposoby jak się ich ustrzec. Czytaj dalej

Brokuł jest wymagający pod względem nawożenia. Ze względu na dużą masę wegetatywną potrzebuje wysokiego nawożenia azotowego zbilansowanego odpowiednimi dawkami fosforu, potasu, magnezu i siarki. W trakcie uprawy szczególną uwagę należy też zwrócić na dostępność mikroskładników. Czytaj dalej

W integrowanej produkcji papryki nawożenie jest ściśle związane z nawadnianiem. W celu zmniejszenia zużycia nawozów i wody, przy jednoczesnym zapewnieniu roślinom optymalnych warunków pokarmowo-wilgotnościowych, stosuje się fertygację. Czytaj dalej

Czerń krzyżowych, zwana także alternariozą, jest chorobą grzybową, która w znaczący sposób obniża wartość handlową róż kalafiora i brokułu. Sprawca choroby odpowiedzialny jest także za zgorzel siewek warzyw kapustnych. Czytaj dalej

Sałata spożywana jest na surowo, przede wszystkim jako składnik surówek, dzięki czemu zawarte w niej witaminy nie ulegają zniszczeniu w trakcie przetwarzania. Poszczególne typy sałat różnią się jednak między sobą zawartością substancji odżywczych. Czytaj dalej

Na zakupy