Kalafiory i kapusta z Tropiszowa
W Tropiszowie k. Krakowa pod koniec czerwca Enza Zaden wraz z firmami BASF, Biocont, FMC, Grupa Producentów Rozsad Krasoń i Timac Agro zorganizowały spotkanie dla producentów warzyw kapustnych. Odbyło się ono na plantacji Państwa Jadwigi i Tomasza Paculów. Podczas wydarzenia zaprezentowano kapustę oraz kilka odmian kalafiorów przeznaczonych głównie na świeży rynek. O tym czym się one charakteryzują i dlaczego warto na nie postawić – przedstawiam w poniższym materiale.

Chione F1 i nowe kalafiory
Niekwestionowanym liderem wśród kalafiorów z hodowli Enza Zaden jest Chione F1. To sprawdzona odmiana chętnie wybierana przez producentów, a w gospodarstwie pp. Paculów jest obecnie podstawową. Jak przekazał Bernard Zioło Chione można sadzić pod włókninę, od połowy marca, a w gruncie otwartym – do początku lipca. Dobrze znosi stres wywołany wysokimi temperaturami powietrza i okresowym niedoborem wody. Łatwo się je pakuje w łuszczki i opakowania kartonowe po 8 sztuk (zakryte róże) lub 6 sztuk (częściowo odsłonięte róże).
Drugą z prezentowanych odmian była Certezza F1 (dotychczas pod numerem E40W.792 F1). Była ona testowana od 2023 roku i sprawdziła się pod względem plonu i jego jakości. Jest to kalafior zbliżony do Chione F1 pod względem samej rośliny (liście są wzniesione, szerokie i ciemnej barwy oraz dobrze okrywają róże). Jak pokazały doświadczenia wdrożeniowe prowadzone w ubiegłych latach Certezza F1 jest o około 5-7 dni wcześniejsza od rynkowego standardu w okresie na zbiór późnowiosenny do wczesnej jesieni, natomiast jesienią różnica ta jeszcze zwiększa się na korzyść nowej odmiany. Przedstawiciel zwrócił uwagę, że jest to spowodowane wysoką tolerancją Certezzy F1 również na chłody, podajł przykład gospodarstwa, w którym uprawiano tę odmianę z sadzenia 29 lipca i zbierano w listopadzie. Jej atutem w uprawie na zbiór jesienny, kiedy panuje chłodna aura, są bardzo skręcone środkowe liście, podobnie jak u typowych odmian przeznaczonych do uprawy w tym okresie. Jest ona dostosowana do pakowania na skrzynki jak i do sprzedaży na giełdzie, dzięki temu, że ma szeroki spód oraz dobrze rozwinięte, szerokie blaszki liściowe.







Kolejną odmianą na plantacji Państwa Paculów jest Moonshine F1, który w porównaniu z poprzednimi wyróżnia się dłuższymi liśćmi. Jest więc propozycją często wybieraną przez producentów sprzedających kalafiory w skrzyniopaletach. Może być uprawiany przez cały rok, ponieważ dobrze znosi niekorzystne warunki panujące latem, a w okresie jesiennym szybko wiąże ciężkie i zwarte róże o ładnym, białym kolorze. Omawiane odmiany bardzo dobrze okrywają róże.
Testowana jest również nowa odmiana Moncayo F1. Według wstępnych obserwacji Bernarda Zioło kalafior ten pod względem wczesności jest bardzo zbliżony do Chione F1 (70 dni latem). – Cechą charakterystyczną właściwie wszystkich odmian kalafiora z hodowli Enza Zaden, oferowanych na polskim rynku, jest waga róż, które są zwarte i ciężkie – dodał prelegent.
Kapusta Predeco F1
Na plantacji w Tropiszowie ogrodnicy uprawiają również kapustę głowiastą białą Predeco F1. Jej główki są stosunkowo małe, lecz bardzo mocno zwarte i osiągają masę średnio 2 kg lub więcej. Dzięki temu nadają się z powodzeniem do sprzedaży w mniejszych opakowaniach. Kapusta ta wiąże handlowe główki po 70 dniach od posadzenia, jest możliwość dłuższego pozostawienia główek na polu bez pogorszenia jakości. To typowa „marketówka” do letniej sprzedaży.Kapustę Predeco F1, również można uprawiać z nasadzeń do końca lipca (na poplon) i z przeznaczeniem na przechowywanie.


Kapusty płaskie i kapusta pekińska
Jak przekazała Aleksandra Krzyżanowska, firma Enza Zaden ma w swoim portfolio również kapusty płaskie – Autumn King F1, Green Lunar F1 oraz Green Prime F1. Pierwsza z nich wiąże główki już po 60 dniach wegetacji i jest preferowana do uprawy wczesną wiosną i jesienią, a druga od lata do jesieni. Odmiana Green Lunar jest nieco cięższa (2-2,5 kg) i wyróżnia się małą podatnością na presję ze strony śmietki kapuścianej oraz ma umiarkowaną odporność na bakterie z rodzaju Xanthomonas. Na zgniliznę kapustnych oraz kiłę kapusty ma odporność trzecia odmiana – Green Prime F1. Ma ona 60 (70) dniowy okres wegetacji, jej główki osiągają do 2 kg. Są dobrze wypełnione i dobrze prezentują się w skrzynkach. Należy ją sadzić od połowy lipca do początku sierpnia.
Na zbiory letnie i jesienne z przeznaczeniem na świeży rynek i do przechowywania polecana jest kapusta pekińska Enduro F1. Jej główki osiągają średnio 1,5-1,8 kg i mają cylindryczny kształt. Osiąga dojrzałość zbiorczą po 65 dniach od posadzenia rozsady. Jej cechą wyróżniającą jest odporność na trzy rasy sprawcy kiły kapusty i wysoka tolerancja na tzw. tipburn. W przechowalni długo zachowuje żywo zielony kolor liści.