Ogórki do uprawy w otwartym gruncie

Do najwcześniejszych nasadzeń w gruncie Karolina Misztal polecała odmianę ogórka Monisia F1. Jest to odmiana partenokarpiczna cechująca się wysokim plonem zarówno wczesnym, jak i całkowitym. Rośliny szybko się regenerują. Owoce o ciemnozielonej barwie z jaśniejszym marmurkiem na wierzchołku, zachowują bardzo dobrą jakość w trakcie całego okresu wegetacji i mają dobrą trwałość po zbiorze. Ogórki te polecane są szczególnie do kiszenia. Odmiana może być też uprawiana w tunelach foliowych.

Nadusha F1 to znana, średnio wczesna odmiana o przewadze kwiatów żeńskich. Jak podkreślała K. Misztal, w porównaniu z innymi odmianami tego typu jest ona bardzo plenna. Ogórki są jasnozielone, cylindryczne, wyrównanej wielkości (proporcja długości do szerokości 3:1), brodawki średniej wielkości. Rośliny charakteryzuje silny wigor, wysoka zdrowotność oraz dobre zdolności regeneracyjne podczas całego okresu wegetacyjnego. Owoce polecane są do kwaszenia i konserwowania.

Ogórek Brandino F1 – plenna odmiana polecana zarówno na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych, jak i do przetwórstwa (do konserwowania). Jej owoce są ciemnozielone, wyrównane, cylindryczne, mają silnie zaznaczoną brodawkę. Zachowują dobry stosunek długości do szerokości podczas całego okresu uprawy. Rośliny mocne, z bardzo dobrymi zdolnościami do regenerowania się.

Odmiany marchwi – różne typy

Spośród odmian marchwi typu natejskiego Marcin Kąkol, reprezentujący firmę Bayer (marka Seminis) polecał odmiany:

  • Carvora F1 –  polecana na bardzo wczesne wysiewy (okres wegetacji około 90 dni). Ma korzenie długości 18-19 cm, gładkie, równomiernie wypełnione. Może być zbierana mechanicznie. W przypadku siewów latem możliwe jest przechowywanie korzeni do lutego.
  • Carruba F1 – okres wegetacji około 100 dni, korzenie mają średnio 19-21 cm długości. Polecana jest na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych i do krótkiego przechowywana. Ze względu na silną nać może być zbierana w sposób mechaniczny. Nie ma tendencji do jarowizacji.
  • Caribou F1 – okres wegetacji około 120 dni. Korzenie są gładkie, wyrównanej wielkości, nie mają tendencji do pękania. Mają wysoką jakość handlową. Odmiana plenna, sprawdza się na różnych stanowiskach. Korzenie można przechowywać do przełomu kwietnia i maja.
  • Carlano F1   – późna odmiana (około 140 dni) przeznaczona na rynek warzyw świeżych,  do przechowywania (do końca maja) i do przetwórstwa. Korzenie długości 21-22 cm. Odmiana wyróżnia się bardzo wysoką zdrowotnością naci, dzięki czemu doskonale sprawdza się w uprawach ekologicznych.

Odmiany marchwi w typie flakkee przedstawiciel firmy polecał do uprawy z przeznaczeniem na zaopatrzenie przetwórstwa. Marchew SV5300DN ma korzenie długości 22-28 cm, bez „zielonej” główki i tendencji do pękania.  Okres wegetacji wynosi około 110 dni. Wśród późnych odmian (około 140-150 dni) M. Kąkol polecał Orangeblaze – jej korzenie mają długość 26-30 cm, są odporne na pękanie, intensywnie wybarwiony wewnątrz, nadają się do zbioru mechanicznego. Odmiany SV5300DN i Orangeblaze sprawdzają się na różnych stanowiskach. Belveta charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością beta-karotenu w korzeniach (21-25 cm długości, wybarwione na ciemnopomarańczowy kolor, odporne na pękanie) i obniżonym poziomem kumulacji azotanów. Dzięki tym cechom odmiana polecana jest szczególnie do produkcji zdrowej żywności (baby food, soki premium, susz, itp.). Okres wegetacji tej odmiany wynosi około 125 dni.

Wśród odmian typu imperator na uwagę zasługuje odmiana Propeel. Jej korzenie są ciemnopomarańczowe, długości około 30 cm. Okres wegetacji wynosi około 120 dni. Kolejną odmianą w tym typie jest Malbec o korzeniach w kolorze czerwonym, długości około 26 cm. Obie odmiany przeznaczone dla są dla przetwórstwa (na plastry) oraz „mini marchewki”.

Popularne odmiany cebuli

Przedstawiciel Seminis omówił szeroką gamę odmian cebuli typu rijnsburger z portfolio firmy. Najwcześniejszą z nich jest Shakito F1 (107-110 dni od siewu), którą można przechowywać do kwietnia. Do bardzo długiego przechowywania (maj/czerwiec) nadaje się Packito F1 (okres wegetacji 120-125 dni). Cebule tej odmiany są kuliste, mają jasnozłotą łuskę, która silnie przylega, dzięki czemu zachowuje wysoką jakość po zbiorze mechanicznym. Odmiana SV4774NW ma mocny system korzeniowy, polecana jest na stanowiska bez możliwości nawadniania. Przeznaczona może być zarówno na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych, jak i na obieranie po przechowywaniu. Okres wegetacji wynosi około 112 dni. Do bardzo długiego przechowywania (czerwiec) polecane są odmiany Rockito F1 (cebule mają kształt kulisty, lekko wydłużony, bardzo silnie przylegającą łuskę w kolorze złocistym) oraz Bossito F1 (bardzo duże cebule, łuska w kolorze jasnobrązowym, odmiana polecana na rynek warzyw świeżych oraz do obierania).

Saddleback F1 to wczesna odmiana cebuli typu amerykańskiego przeznaczona na rynek warzyw świeżych oraz do przechowywania do lutego. Cebule z jasnobrązową łuską, mają kształt kulisty, lekko wydłużony.

Cebula Lovito F1 to mieszaniec typu amerykańskiego i rijnsburger. Odmiana przeznaczona jest dla przemysłu i do średnio długiego przechowywania (marzec/kwiecień). Cebule wyrównane, w rozmiarze 55-70 mm, mają żółtobrązową łuskę.

Cebula SV4774NW to odmiana typu hiszpańskiego, nadaje się do uprawy na różnych stanowiskach. Jej okres wegetacji wynosi około 125 dni. Cebule tej odmiany są kuliste, w kalibrze 80 mm+ . Odmiana ma wysoki potencjał plonotwórczy. Tucannon F1 jest wcześniejsza od poprzedniej odmiany o 7-10 dni. Jej cebule są twarde, kuliste, lekko wydłużone. Może być przechowywana do końca stycznia. Odmiana jest plenna, przeznaczona dla przemysłu (na obieranie).

Cebula R4593 ma łuskę w kolorze ciemnobordowym. Jej okres wegetacji wynosi około 112-115 dni. Istnieje możliwość przechowania cebuli do końca stycznia.