Ciągłe inwestycje w produkcję rozsady

Grupa Producentów Rozsad Krasoń stanowi przykład prężnie działającej firmy rodzinnej, która stale się rozbudowuje. Poczynione inwestycje w ostatnich latach pozwoliły na jej znaczny rozwój i w 2024 roku to polskie przedsiębiorstwo prowadziło produkcję rozsady warzyw na powierzchni blisko 28 ha szklarni. GPR Krasoń gospodaruje w czterech lokalizacjach: Piaski (5 ha szklarni i 2 ha hartownika), Złotów (6 ha szklarni i 2 ha hartownika), Kisiele (7,5 ha szklarni i 1,5 ha hartownika) i Kowalew (9 ha pod szkłem). Posiada też własny transport (27 samochodów). Jak poinformowała Aleksandra Wronka, firma w 2024 roku wyprodukowała aż 485 mln sztuk rozsady warzyw gruntowych (sałaty, kalafior, brokuł, kapusty, seler, por, papryka, pomidor, zioła) stając się pod tym względem liderem w Polsce.  Grupa Producentów Rozsad Krasoń produkuje również duże ilości rozsady warzyw przeznaczonych do uprawy w szklarniach (ogórek i pomidor, który jest sprzedawany głównie jako rośliny szczepione).

Szklarnie są wykorzystywane do produkcji rozsady właściwie przez cały rok. Są one podzielone na bloki klimatyczne i wyposażone w systemy grzewcze, nowoczesne oświetlenie i liczne rozwiązania techniczne pozwalające na zautomatyzowanie i ułatwienie pracy.

Prelegentka zwróciła uwagę, że firma przewiduje wydłużenie terminów produkcji rozsad, zwłaszcza sałaty. W minionym sezonie jeszcze w grudniu z mnożarek GPR Krasoń wyjeżdżała rozsada tego gatunku – była przeznaczona dla klienta z Węgier. Grupa eksportuje rozsadę warzyw również do innych krajów europejskich. Co ciekawe, odbiorcami są również producenci w Holandii (dotyczy to np. rozsady selera), co jeszcze do niedawna mogłoby się wydawać to niemożliwe.

Aby jak najlepiej sprostać wymaganiom rynku i oferować wysokiej jakości produkt, GPR Krasoń inwestuje również w zasoby ludzkie. Aleksandra Wronka zwróciła uwagę, że do zespołu dołączył niedawno Piotr Nowak, specjalista zajmujący się dotychczas produkcją rozsady sałaty w jednym z angielskich przedsiębiorstw. 

Rozsada przygotowana na życzenie

Bloki klimatyczne, w których panuje specyficzny mikroklimat preferowany dla konkretnego gatunku, są wypełniane do maksimum, aby zwiększyć ekonomiczną opłacalność i ciągłość produkcji. Zamówienia na rozsadę przyjmowane są ze stosunkowo dużym wyprzedzeniem. W trakcie produkcji rośliny są oddzielone od podłoża, a hartowniki są wyposażone w możliwość ogrzewania i zamykania na okres nocy. Wszystkie rośliny są doświetlane do końca kwietnia. Na życzenie klienta rozsada warzyw kapustnych (kalafior, brokuł, kapusta głowiasta i brukselska) jest zaprawiana preparatem Verimark 200 SC na 2-3 dni przed dostawą do producenta, aby działał jak najdłużej. Zgodnie z zaleceniami środek ten powinien być aplikowany na krótko przed sadzeniem roślin na miejsce stałe. W GPR Krasoń aplikacja tym insektycydem przebiega trzyetapowo: po opryskaniu roztwór jest dodatkowo spłukiwany i przed wyjazdem rośliny są jeszcze nawadniane. Rozsada jest też zasilana starterem z firmy Timac Agro.

Zraszanie rozsad przez automatyczne ramię (fot. GPR Krasoń)
Zraszanie rozsad przez automatyczne ramię (fot. GPR Krasoń)

Przedstawicielka GPR Krasoń podkreśliła, że po dostawie rozsady do gospodarstwa niektórzy ogrodnicy zwlekają z jej rozładunkiem i sadzeniem. Jest to podyktowane różnymi względami, np. aktualnie panującymi warunkami atmosferycznymi. W pozostałych przypadkach A. Wronka przestrzegła producentów, że rozsada pozostawiona na paletach wybiega, staje się wydelikacona, bardziej podatna na czynniki biotyczne, a po jej posadzeniu na miejsce stałe wolniej się przyjmuje oraz wolniej wznawia wzrost i rozwój. Rekomendowała, w razie trudności z sadzeniem w założonym terminie, rozstawianie rozsady w tunelach lub innych pomieszczeniach z dostępem do światła. Zwróciła również uwagę, że producenci, którzy przewidują późniejsze sadzenie zamówionej rozsady, powinni ją zaprawić insektycydem Verimark 200 SC precyzyjnie we własnym zakresie, zgodnie z etykietą (dla kapustnych w dawce 15 ml/1000 roślin) tak, aby działał jak najdłużej. Warto dodać, że od ubiegłego roku rozszerzono jego rejestrację o możliwość ochrony kalarepy i sałaty.

GPR Krasoń oferuje swoim klientom rozsadę warzyw gruntowych w multiplatach o różnej liczbie komórek i ich objętości. Specjalistka zaznaczyła, że do 24 marca standard stanowi wielodoniczka 150-tka, a później dostępna jest 216-tka dla kalafiora i 285-tka dla brokułów i kapusty. Wspólnie z firmą Agrosar z podkrakowskiego Tropiszowa Grupa rekomenduje też rozsadę kalafiora, brokułu i kapusty w wielodoniczkach o większej objętości komórki (96-tki). Zajmują one jednak taką samą powierzchnię jak 150-tki, a czas produkcji jest nieco dłuższy i wynosi ok. 60 dni (zależnie od pogody). Stąd też jej koszt jest nieco wyższy (ok. 20 gr więcej w porównaniu do rozsady ze 150-tki), ale rośliny są bardziej rozwinięte i szybciej się przyjmują. Zainteresowanie nią stale rośnie wśród plantatorów specjalizujących się w uprawie warzyw kapustnych z wykorzystaniem osłon.

Aleksandra Wronka prezentuje nową tacę o większej pojemności komórek rekomendowaną m.in. dla kalafiora (fot. P. Bucki)
Aleksandra Wronka prezentuje nową tacę o większej pojemności komórek rekomendowaną m.in. dla kalafiora (fot. P. Bucki)

Jeszcze przed świętami, oprócz kapusty czy kalafiora, był wysiewany por – w wielodoniczki (285-tki) na zaopatrzenie producentów uprawiający ten gatunek pod osłonami, z przeznaczeniem na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych. Od dwóch lat firma odnotowuje duży wzrost zamówień na rozsadę pomidora gruntowego.

Warto dodać, że Grupa Producentów Rozsad Krasoń produkuje również na życzenie klientów rozsadę z certyfikatem ekologicznym. Ponadto firma jeśli nie posiada już nasion danej odmiany to może podjąć się też produkcji rozsady na zlecenie z partii nasion dostarczonej bezpośrednio od plantatora.

Zamówienia na rozsadę na przestrzeni lat

W 2024 roku Grupa wyprodukowała o ok. 15% więcej rozsady niż w roku 2023. Aleksandra Wronka przedstawiła też tendencje i kierunki zamówień rozsad warzyw polowych w GPR Krasoń na podstawie wykresów z ostatnich 4 lat. Od 2020 roku produkcja rozsady kalafiora w marcu wzrosła o ok. 300 tys. sztuk, natomiast w kwietniu nastąpił blisko 100% wzrost. Z kolei w maju odnotowano wzrost aż o 2 mln sztuk. Dotyczy to kalafiora na rynek warzyw świeżych, natomiast zapotrzebowanie na rozsadę kalafiora na późniejsze nasadzenia (głównie dla przemysłu przetwórczego) zależy od zawiązanych kontraktacji. Podane dane świadczą o specjalizacji producentów i zaprzestaniu, bądź ograniczaniu produkcji rozsady we własnym zakresie. Na marzec również przewiduje się wzrost produkcji rozsady kapusty białej. W kwietniu i maju przewiduje się wzrost produkcji rzędu ok. 2 mln sztuk.

Bardzo dynamicznie rozwija się również zapotrzebowanie na rozsadę pomidora polowego. Jak poinformowała przedstawicielka firmy, w 2023 roku wyprodukowano jej 32 mln, w 2024 już 56 mln, a w 2025 przewiduje się 77 mln sztuk. Z roku na rok rośnie też zainteresowanie rozsadą sałaty, która jest dostępna w kostkach torfowych i wielodoniczkach o 150 komórkach.

Prelegentka dodała, że lokalnym dystrybutorem rozsad GPR Krasoń jest firma Kohidrex w Igołomi. Dlatego możliwe jest zamawianie rozsady również przez mniejszych, okolicznych producentów, dla których przeszkodą była minimalna liczba zamawianej rozsady (na początkowe terminy marca 5000 sztuk) potrzebna, by zrealizować bezpośrednią dostawę. Rozsada jest dostarczana na plac firmy Kohidrex, skąd ogrodnicy mogą ją odebrać w odpowiednim terminie.