Nie tylko wapń

Artur Śliz zwrócił uwagę na nowy produkt w ofercie firmy Osadkowski – HumiCalc 4.0. Jest to aktywator glebowy, który oddziałuje na właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne gleby. Jest to granulowany nawóz wapniowy wzbogacony o kwasy humusowe i fulwowe, bor oraz bakterie Bacillus azotofixans. Główne zalety stosowania HumiCalc 4.0 to podniesienie pH gleby, dzięki temu, że wapno kredowe ma silne właściwości odkwaszające, aktywizacja życia biologicznego ze względu na zawartość w produkcie bakterii B. azotofixans, które także mają zdolność wiązania azotu atmosferycznego, przez co gleba jest wzbogacona w azot, w skład nawozu wchodzi także bor. Podstawowa dawka HumiCalc 4.0 to 250-500 kg/ha, na standardowy tunel 250 m2 – 25-30 kg.

Artur Śliz (Osadkowski SA)

Miedź i siarka przeciw bakteriozom

W uprawie papryki i ogórka często pojawiają się choroby bakteryjne (mokra zgnilizna bakteryjna, bakteryjna cętkowatość papryki oraz bakteryjna kanciasta plamistość ogórka), których zwalczanie opiera się na stosowaniu produktów zawierających jony miedzi i siarki. Ponadto warto zadbać o dobrą agrotechnikę, w tym odkażanie podłoża, jeśli bakteriozy występowały we wcześniejszych latach na danym stanowisku. Warto także zadbać o dobre wietrzenie tuneli (ograniczać wysoką wilgotność powietrza) i w miarę możliwości ograniczać nawadnianie. Pomocny w walce z bakteriozami może być także nowy produkt – IonBlue, zawierający miedź (Cu) oraz siarkę (S) w nowoczesnej formulacji, która ma umożliwić bezpieczne stosowanie i efektywne działanie. Polecany jest do stosowania w większości upraw w formie aplikacji nalistnej. Oprócz uzupełnienia składników pokarmowych odgrywa również rolę fitosanitarną, wpływając na zdrowotność roślin. Może być stosowany w mieszaninach z fungicydowymi środkami ochrony roślin, nawozami dolistnymi i insektycydami. Dodatkową cechą produktu jest obniżenie pH cieczy roboczej, co przy wielu grupach środków ochrony roślin (fungicydy, insektycydy) wpływa pozytywnie na ich skuteczność.

Karol Majchrowski, przedstawiciel firmy Cosmocel, zwrócił uwagę na rolę, jaką w życiu rośliny odgrywa system korzeniowy. Główne funkcje to pobieranie wody i składników odżywczych oraz przytwierdzanie rośliny do podłoża. Kondycja i wielkość systemu korzeniowego mają wpływ na cały proces rozwoju rośliny. Aby zbudować silny system korzeniowy, dzięki czemu roślina będzie mogła lepiej wykorzystać składniku pokarmowe i wodę, warto zastosować produkt Rootex. Jest to biostymulator, który zwiększa tolerancję roślin na niskie i wysokie temperatury oraz inne niekorzystne warunki, zmniejsza stres związany z sadzeniem rozsady i poprawia rozwój systemu korzeniowego, przyspiesza to wchłanianie wody i składników z nawozów. W skład produktu wchodzi połączenie ekstraktów organicznych azotu, fosforu oraz potasu o bardzo wysokiej przyswajalności. Nawóz uzupełnia podstawowe nawożenie NPK.

Krzem

Wśród zagrożeń i wyzwań każdego sezonu są wysokie promieniowanie UV, wysoka temperatura, przymrozki, zbyt wysoka wilgotność, niska wilgotność (nadmierna transpiracja), szkodniki, choroby grzybowe i bakteryjne i uszkodzenia mechaniczne, które wpływają negatywnie na jakość i trwałość. Pierwiastkiem, który wpływa pozytywnie na wzmocnienie odporności i kondycji roślin, jest krzem. Wbudowany w tkankę roślinną utrudnia szkodnikom żerowanie, ogranicza ryzyko chorób, pozwala na ograniczenie ochrony. Ponadto pozytywnie wpływa na wydajność fotosyntezy, łagodzi stres osmotyczny i wzmacnia tolerancję na suszę, poprawia także tolerancję roślin na niską temperaturę. Barrier Si-Ca jest to specjalistyczny produkt, który zawiera krzem (Si) i wapń (Ca), dwa ważne składniki odżywcze, które odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zdrowia i wytrzymałości roślin. Krzem w tym produkcie występuje w postaci kwasu ortokrzemowego, który wbudowuje się i polimeryzuje w ścianach komórkowych tworząc barierę fizyczną. Barrier Si-Ca stosowany w okresie wiązania owoców czy wzrostu zawiązków (papryka, pomidor, ogórek) wzmacnia ogólną trwałość roślin i minimalizuje uszkodzenia owoców. Wzmocnione zostają także ściany komórkowe poprzez stymulację chitynaz, dzięki czemu rośliny lepiej bronią się przed chorobami.

Zwiększenie produktywności roślin

Trzecim produktem omawianym przez K. Majchrowskiego był Advance FG+. Jest to nowy płynny nawóz zawierający fosfor, magnez, potas oraz substancje organiczne wpływające na wysoką produktywność roślin. Stymuluje niektóre kluczowe białka regulujące balans energetyczny rośliny wzmacniając jej metabolizm – aktywuje cykle kwitnienia, zawiązywania i dojrzewania owoców. Advance FG+ jest polecany w okresach wysokiego zapotrzebowania energetycznego roślin, właśnie podczas ukorzeniania, kwitnienia, zawiązywanie owoców i ich wzrostu. Podaje się go w dawce 10-20 l/ha, przez fertygację.  

Daniel Babij, reprezentant Grupy Mularski, polecał w uprawie warzyw wykorzystanie nawozu Czarna Kreda. Zawiera on wapń w formie miękkiego i porowatego węglanu wapnia. Jest bardziej przydatna w rolnictwie, bo bardziej reaktywna, niż dolomity i skalne wapienie. Czarna Kreda reguluje pH gleby i sanityzuje ją, eliminuje patogeny: pleśnie, grzyby, bakterie gnilne i inne mikroorganizmy chorobotwórcze. Ogranicza także występowanie chwastów kwasolubnych. Umożliwia podnoszenie lub utrzymywanie odpowiedniego poziomu pH w glebie. Daniel Babij przypomniał, że wapń wchodzi w skład błon i ścian komórkowych, przyczynia się bezpośrednio do zwiększenia odporności roślin na czynniki mechaniczne i patogeny. Ponadto sprzyja prawidłowemu ukorzenianiu się roślin – roślina jest w stanie lepiej pobrać odpowiednie ilości wody i składników pokarmowych z gleby. W Czarnej Kredzie także występują znaczne ilości materii organicznej pochodzenia roślinnego na różnym etapie humifikacji (7,5%).